Renovera, bygga om eller bygga nytt i en äldre miljö? Vi hjälper dig!
Museets byggnads- och landskapsantikvarier erbjuder expertis inom kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och landskap på Gotland.

Museets byggnads- och landskapsantikvarier jobbar med kulturhistoriskt värdefulla byggnader, bebyggelsemiljöer, landskap och trädgårdar och har gedigen kunskap om länets byggda kulturarv. Vi arbetar med allt från enstaka hus till hela miljöer – från Visbys ruiner och de medeltida kyrkorna till modernismens och 2000-talets bebyggelse. Vi är certifierade sakkunniga kontrollanter av kulturvärden, medlemmar i BARK (byggnadsantikvarisk regional krets), Nätverket för byggnadsvård på Gotland och Sveriges byggnadsantikvarier (SBA).
Exempel på tjänster
- Antikvarisk medverkan
- Sakkunnig kontroll av kulturvärden enligt PBL
- Kulturhistoriska kunskaps- och planeringsunderlag, t ex kulturhistoriska utredningar, landskapsanalyser och antikvariska förundersökningar
- Konsekvensanalyser, tålighets- och känslighetsbedömningar, bedömning av riksintressepåverkan
- Antikvariska utlåtanden
- Antikvariska åtgärdsförslag
- Vård- och underhållsplaner
- Byggnadsdokumentation och rivningsdokumentation
- Kulturmiljöprogram och inventeringar
- Projektering av underhållsåtgärder och restaureringsarbeten
- Färgundersökning och färgsättningsförslag
- Stadsvandringar, föreläsningar, utbildningar, informationsskyltar
- Mäklartjänster, sammanställning av historik och stöd vid försäljning av byggnadsminnen eller andra känsliga miljöer
- Rådgivning
Strategiskt kulturmiljöstöd
Kulturmiljö kan vara en resurs och tillgång i utvecklingsprojekt. Att förvalta och utveckla det som redan finns på platsen är nyckeln till hållbart byggande och en hållbar samhällsutveckling. Vi hjälper er att bedöma genomförbarhet, och tar fram tydliga och kommunicerbara kulturmiljöutredningar och underlag som underlättar vid tillståndsbedömningar, handläggning och politiskt beslutsfattande inför bygglov, fysisk planering och platsutveckling.
Privatpersoner, sällskap och föreningar
Ska du renovera, bygga om eller bygga nytt i en äldre miljö? Har du frågor om ditt hus, din lägenhet eller din trädgård? Eller är du kanske nyfiken på vad som är typiskt för Gotland eller för en särskild tidsperiod?
Vi svarar gärna på frågor om restaurering och renovering, byggnadshistoria, traditionella material och tekniker, äldre trädgårdsväxter, färgsättning, kunniga hantverkare, kulturhistoriskt värde, bidrag, tillstånd och bygglov, eller annat du funderar kring.
Undrar du något om en specifik byggnad underlättar det om du uppger fastighetsbeteckning eller adress, och skickar med ett foto, en skiss eller ritning eller annat material som skulle kunna hjälpa oss att tolka just ditt hus bättre.
Vi kan också hjälpa dig med ditt bygglov, både med att ta fram de underlag du behöver, eller om regionen ställer krav på antikvarisk kontroll under projektets gång.
Kontakta oss gärna med dina funderingar och frågor!
Kyrkan, församlingar och pastorat
På Gotland har vi 92 medeltida kyrkor som fortfarande är i bruk. Kyrkomiljön är ett rikt och levande kulturarv som är värdefullt att bevara. Samtidigt kan det finnas behov av anpassningar och förändringar av olika slag. Vi erbjuder tjänster med stor bredd såsom antikvarisk medverkan, åtgärdsförslag, anpassningar och tillägg för verksamhet i känslig miljö, utlåtanden, vård- och underhållsplaner, trädvårdsplaner, dokumentationer och inventeringar.
Gotlands Museum har stor erfarenhet av arbete med kyrkor. Under åren 2019–2025 pågår Karaktäriseringsprojektet på uppdrag av Visby stift, där Gotlands alla medeltida kyrkor samt Visborgskyrkan dokumenteras med avseende på kulturmiljön med kyrkan och kyrkogården. Vi arbetar också kontinuerligt med antikvarisk medverkan vid restaureringar och andra arbeten i kyrkorna.
Mäklare
Det är nog många som drömmer om en klassisk gammal gotlandsgård i kalksten, ett trähus med snickarglädjeveranda, en arkitektritad stram 1960-talsdröm, eller kanske något helt unikt som en ombyggd kvarn, bunker eller ladugård?
Att en byggnad är skyddad som byggnadsminne eller utpekad som särskilt historiskt intressant kan locka köpare som vill känna historiens vingslag, men kanske också avskräcka de som är rädda att lagskydd ska utgöra ett hinder och lägga en våt filt över husdrömmarna.
Inför försäljning kan vi sammanställa både byggnadsbeskrivningar, historik och äldre bild- och kartmaterial som lyfter en fastighets historia och de kulturhistoriska kvalitéer som gör platsen unik.
Vi kan också medverka vid visning vid försäljning av byggnadsminnen eller kulturhistoriskt värdefulla byggnader, för att svara på frågor kring historik, lagstiftning, begräsningar sett till skyddsföreskrifter, och möjligheter till bidragsansökan och utveckling.
Kunskapsförmedling
Museet är samhällets minne. Vi brinner för att förmedla den kunskap vi förvaltar, och för att alla ska få ta del av vår historia, såväl gammal som ung. Vi kan erbjuda fördrag, stadsvandringar och kurser kring teman som rör byggnadsvård, byggnads- och trädgårdshistoria och kulturmiljö.
Vi är också måna om att fortsätta bygga upp kunskapen kring vårt gemensamma kulturarv, och deltar kontinuerligt i kunskapsuppbyggnadsprojekt, både som initiativtagare och som forskningspartner. Vi samarbetar också med Uppsala Universitets kulturvårdsutbildningar.
Pågående forsknings- och kunskapsuppbyggnads-projekt
- Modernismen på Gotland
- Karaktäriseringsprojektet – kulturhistorisk karaktärisering av Gotlands kyrkor
Stiftelse- och föreningsrepresentation
- BARK – Byggnadsantikvarisk regional krets
- SBA – Sveriges byggnadsantikvarier
- Vike minnesgård
- Norrlanda fornstuga
- Nätverket för byggnadsvård på Gotland
- Nordic tar network
Kontakt









Upptäck mer
Gotlands museum har en omfattande verksamhet över hela Gotland. Upptäck mer av vad vi har att erbjuda, från utställningar till besöksmål, en god fika och mycket mer!