Vi utför alla typer av arkeologiska uppdrag
Arkeologer vid Gotlands Museum utför undersökningar och erbjuder rådgivning, kulturmiljöutredningar samt visningar för att bevara och förstå historiska spår, och kan hjälpa till med projekt som kräver arkeologisk kompetens.

Arkeologi
Arkeologer studerar människans historia genom att tolka de fysiska spår som människor har lämnat efter sig. Ofta är det rester av byggnader, matlagningsplatser och redskap som studeras. För att hitta dessa spår genomför vi arkeologiska undersökningar.
Gotlands Museum utför alla typer av arkeologiska uppdrag. Om du vill bygga eller gräva inom eller intill en fornlämning krävs först ett beslut från länsstyrelsen, men vi kan också erbjuda exempelvis arkeologisk rådgivning, kulturmiljöutredningar, föreläsningar och visningar av arkeologiska platser.
Har du något projekt på gång och behöver arkeologisk kompetens? Hör gärna av dig till våra arkeologer!
Våra tjänster
Arkeologisk utredning
Vid exploatering av en plats kan länsstyrelsen besluta att en arkeologisk utredning ska genomföras, för att ta reda på om det där finns några okända fornlämningar. Utredningen innefattar kart- och arkivstudier, fältinventeringar och ibland mindre sökschakt eller provgropar. Resultaten från utredningen kan sedan används som planeringsunderlag för länsstyrelsen och uppdragsgivaren
Kulturmiljöutredning
Om du ska utföra en större exploatering kan du spara både tid och pengar om du i god tid tar reda på hur fornlämningar och kulturmiljöer kan komma att påverkas av arbetsföretaget. Utredningarna omfattar ofta arkeologiska inventeringar, byggnadsinventeringar, kart- och arkivstudier samt landskapsanalyser.
Arkeologisk förundersökning
Om en eller flera kända fornlämningar berörs av ett arbetsföretag kan länsstyrelsen besluta om en arkeologisk förundersökning. Syftet med förundersökningen är att avgöra fornlämningarnas storlek, karaktär och ålder. Arkeologerna gräver ett flertal schakt med hjälp av grävmaskin och undersöker vissa delar av fornlämningen för hand. Resultatet från förundersökningen ska fungera som ett underlag för att avgöra omfattningen av eventuella vidare undersökningar.
Arkeologisk undersökning
Det sista steget är en arkeologisk undersökning, vilket innebär att fornlämningen undersöks, dokumenteras och tas bort, helt eller delvis. Detta beslutar länsstyrelsens om. Vid undersökningen ska så mycket kunskap som möjligt tas tillvara om fornlämningen och människorna som levt på platsen. Efteråt är marken fri från fornlämningar och bygg- eller anläggningsprojektet kan börja.
Inmätningar
Vi har en avancerad GPS-utrustning och kan utföra inmätningar med hög noggrannhet. Vill du exempelvis hitta gränspunkter på din fastighet eller ha något annat inmätt och satt på en karta kan vi hjälpa dig med det.
Övrigt
Hör gärna av dig om du har frågor, behöver råd eller vill ha hjälp med andra uppdrag kopplade till arkeologi och kulturmiljöer. Det kan exempelvis röra sig om inventeringar, informationsmaterial eller utmärkning inför skogsbruksåtgärder.



Filmklipp
Kontakt
arkeologi@gotlandsmuseum.se
Tel växel: 0498-29 27 00
Upptäck mer
Gotlands museum har en omfattande verksamhet över hela Gotland. Upptäck mer av vad vi har att erbjuda, från utställningar till besöksmål, en god fika och mycket mer!