Vandringar

Följ med våra kunniga och erfarna guider på en spännande stadsvandring i Visby. Världsarvsstadens unika historia gör sig allra bäst när den berättas med inlevelse, kunskap och engagemang. Vi tar dig runt staden genom levande berättelser, spännande anekdoter och en och annan nervkittlande sägen. Häng med!

Ringmur, rosor och ruiner

Vår populäraste stadsvandring där våra skickliga guider visar och förmedlar det viktigaste och mest spännande du vill veta om Visby. Denna världsarvsstad har en unik historia som gör sig tydligt påmind än idag, med spektakulära hus och byggnader, ett detaljerat medeltida gatunät och många vackra ruiner. Och så ringmuren förstås! Med inlevelse får du höra om människorna från när och fjärran som då levde i staden, och vi låter dig ta del av hur den fantastiska och blomstrande hansatiden faktiskt yttrade sig. Visste du till exempel att Visby var den modernaste staden inom Hansan, med både vattentoaletter och gatusten?!

Tid: Allmän vandring, ca 1,5 timme, max 30 pers/grupp.

Staden bakom muren

Visby är en vacker och spännande stad med allt från medeltida hus och kyrkoruiner till ringmurstorn, spännande gångar och gömda rum. De vackra fasaderna vi ser utifrån gatan berättar visserligen en del av historien, men tack vare att våra erfarna guider lyckats få tag i de åtråvärda nycklarna till världsarvsstaden kan de ta med oss bakom låsta dörrar. På denna vandring väcker de historien till liv, och vi får ta del av några av Visbys mest intressanta byggnader och ruiner inifrån. En del kända, en del mer hemliga. Vilka var det som bodde här, och hur såg deras liv ut? Takmålningar, vapensköldar och andra spännande detaljer avslöjar historier om både husen och de människor som bodde i dem…

Tid: Ca 1,5 timme, max 30 pers/grupp. 

Rester av en vikingastad

Under den medeltida världsarvsstaden, med sina vackra stenhus och unika ringmur gömmer sig resterna av en vikingatida stad. Där Visby nu ligger låg en handelsplats redan under vikingatiden. Då bestod staden av små trähus och stocklagda gator, och omgavs troligtvis av en skyddande vall. Vikingarnas båtar stävade in i Almedalen och lades till straxt nedanför Strandgatan. Gotlands museums erfarna guider visar och berättar om vad som finns kvar av den vikingatida handelsstaden, och tar oss tillbaka i tiden genom spännande detaljer och engagerande historier. Visste du till exempel att det i Visby finns viktig religiös kultplats från en tid då människorna tillbad de gamla gudarna? 

Tid: Ca 1,5 timme, max 30 pers/grupp. 

Den blodiga sommaren år 1361  

Sommaren år 1361 är den mest tragiska i Gotlands historia. Tusentals gotländska bönder slaktades i striderna mot den danska kungen Valdemar Atterdags mäktiga armé. Våra kunniga guider tar oss längs östra delen av ringmuren där striden var som mest intensiv. Vi guidas längs spåren efter händelserna som tar oss tillbaka till den blodiga sommaren. Vandringen avslutas vid massgravarna vid ruinerna av Solberga kloster, där över 1500 lik sägs ligga begravda. Men vad är egentligen sant, och vad är sägen?

Tid: Ca 1,5 timme, max 30 pers/grupp.

Spökvandring i Visby 

I lyktans dunkla sken tar vi på denna spök- och sägenvandring del av Visbys mörka och mer kusliga historia. Våra guider går in i rollen som spökberättare och leder oss genom ruiner och mörka gränder där vi får ta del av spännande historier om gömda skatter, ond bråd död och inte minst: spöken. Missa inte denna rysligt stämningsfulla vandring – perfekt för grupper som söker lite extra spänning under sitt Visbybesök.

Tid: Ca 1 timme, max 30 pers/grupp.

Den hemliga kyrkan

Än en gång får vi ta del av de unika nycklarna till världsarvsstaden Visby. Under en restaurang vid Stora torget ruvar marken på fascinerande hemligheter som kan spåras ända tillbaka till 1100-talet. Följ med våra kunniga guider ner i källaren som gömmer spännande rester av en rysk medeltida kyrka och kyrkogård. Låt dig hänföras av de dramatiska historierna om den intensiva handeln mellan gutar och ryssar, och bli inte förvånad om du stöter på både ruiner och skelett i detta fantastiska kulturarv. 

Tid: Ca 1 timme, max 20 pers/grupp.

Dramatiserad stadsvandring

Världsarvsstaden Visby har en fantastisk historia. På vår dramatiserade stadsvandring levandegörs historien genom spännande möten med bondesoldater, härolder och andra invånare från det förflutna. Våra erfarna och engagerade guider tar dig med på en vandring längs dåtidens kullerstensgator, och i de dunkla gränderna gömmer sig historiska gestalter som berättar sin version av hur livet såg ut förr. Kanske är det lilla fru Ingeborg som blev inlåst i Kruttornet på 1600-talet som dyker upp ur skuggorna….

Tid: Ca 1,5 timme, max 30 pers/grupp.

Kontakt:

Telefontid: må-fre kl 8-10.

Skrolla till toppen