Museivisningar

Ta del av Gotlands historia genom våra spännande guidade visningar. Våra engagerade och kunniga guider tar dig med på en resa genom tiden, och med hjälp av museets alla utställningar kan du ta del av olika tidsepoker, intressanta platser och ovärderliga skatter. Vilken inriktning du än väljer vågar vi lova hänförande berättelser och anekdoter som gör historien levande och överraskande.

Välj bland dessa bokningsbara visningar:

Upplev Gotlands unika historia på Fornsalen

Följ med våra guider in i på deras hemmaplan. Med deras kunnande och expertis får du på denna visning en unik inblick i Gotlands rika historia. Fornsalen rymmer några av öns absolut viktigaste kulturhistoriska föremål, och med hjälp av dem tar våra guider dig tillbaka i tiden genom spännande anekdoter och nervkittlande människoöden. Museet visar också upp mäktiga bildstenar, flertusenåriga skelett och världens största silverskatt – Spillingskatten. Unik historia när den är som bäst!

Tid: Ca 1 timme, max 30 pers/grupp.

Med vikingarna i fokus

Hur gick det egentligen till när de gotländska vikingarna blev kristnade? Det och mycket mer får du på ett inlevelsefullt sätt ta del av när museets kunniga guider ger en unik inblick i hur vikingarna levde. Med engagemang och kunskap berättar guiderna till exempel om Kopparvikskvinnan med sina typiska gotländska vikingaspännen, och du får följa vikingarnas resor till fjärran länder genom unika avbildningar. Som avslutning utforskas vikingarnas nedgrävda skatter i skattkammaren, med världens största vikingatida silverskatt, Spillingskatten, som grande finale.

Tid: Ca 1 timme, max 30 pers/grupp.

Medeltidens Gotland

På medeltiden blomstrade Gotland och handeln gjorde ön rik. Det byggdes närmare 100 stora medeltida kyrkor runt om på ön, samtidigt som Visby växte och inledde ett samarbete med den stora handelsorganisationen Hansan. Men när något låter för bra för att vara sant är det ofta det… De blomstrande åren följdes av inbördeskrig, digerdöd, krig och klimatförändringar; händelser som ändade storhetstiden på Gotland. Möt våra guider i den stora utställningen om Medeltidens Gotland. Följ med på en resa genom dessa händelser och upplev de medeltida människoödena genom guidernas kunskap, engagemang och fantastiska berättelser.

Tid: Ca 1 timme, max 30 pers/grupp.

Upplev världsarvsstaden i en kombinerad visning och vandring

Ta chansen att upptäcka Visby på nya sätt genom att kombinera en spännande visning av Fornsalen med en stadsvandring i världsarvets historiska spår. Museets engagerade guider börjar med att introducera dig för Visbys unika historia under en tur genom Fornsalen. Du får också ta del av intressanta och överraskande tillbakablickar av olika slag, och genom en modell över det medeltida Visby återfås känslan av hur det såg ut förr. Sedan tar guiderna med dig på en hänförande stadsvandring genom världsarvet där ni tillsammans upptäcker den medeltida staden Visby och dess spännande historia. 

Tid: Ca 2 timmar, max 30 pers/grupp.

Med ficklampa på museet

Tänk dig ett stängt och alldeles mörkt museum. Greppa ficklampan och häng med nattvakten in i mörkret. I lampans dunkla sken möts du av en svunnen tid, där spännande föremål, spöken, hemligheter och historier kommer till liv. En och annan historisk person dyker säkerligen också upp och berättar mer om hur de levde förr i tiden, och kanske snubblar du över något (eller någon) längs vägen… Det här en museivisning utöver det vanliga, perfekt för dig som vill addera lite extra spänning till den unika gotländska historien. 

Tid: Ca 1 timme, max 30 pers/grupp.

Bland samlingar och ting på Magasin Visborg

Visste du att vi på Gotlands Museum har ett föremålsmagasin? En riktig guldgruva på drygt 2000 kvm, med nära 500 000 föremål. Samlingarna på Magasin Visborg innehåller allt från bildstenar, möbler och kyrkoskulpturer till hattar, husgeråd och uppstoppade djur. Magasinets personal älskar att botanisera bland alla gamla ting, och guidar dig genom de olika avdelningarna och berättar spännande historier om föremålen och människorna som en gång ägt dem. Vi får ta del av samlingarnas historik, lära oss mer om varför vi samlar och vad dessa samlingar faktiskt använts till. Kanske är du också en samlare?

Vi kan även ordna visningar efter önskemål för grupper med specialintressen av t ex textil, fossil eller något annat ämne.

Tid: Ca 1 timme, max 30 pers/grupp.

Norrbys kulturreservat och museigård-där tiden stått stilla

Välkommen hem till Edvin, Martha och Erik som bodde på Norrbys Gård under 1930-40-talet. Här har tiden nästan stått stilla, och boningshuset är helt orört sedan den sista av syskonen gick bort. De tre syskonen drev gården tillsammans utan att bilda egna familjer, och vid ett besök får du ta del av deras levnadsöde och vardag. Till gården hör dessutom en kvarn och även ladugård, bryggarhus och smedja som står öppna för besökare. Njut gärna lite extra av besöket och omgivningarna genom att ta en promenad längs den vackra natur- och kulturstigen och avsluta med en kopp kaffe, lagda bullar och tidsenliga småkakor. 

Tid: Ca 1 timme, max 20 pers/grupp.

Kontakt:

Telefontid: må-fre kl 8-10.

Skrolla till toppen