Föreläsningar

Ta del av Gotlands historia genom att boka en av våra experter. De sitter på unika specialkompetenser inom t.ex. historia, natur och kultur, och genom kunskap, erfarenhet och en stor dos engagemang tar de dig med på en föreläsning utöver det vanliga!

Hängning eller halshuggning

Följ med till på en historisk resa som tar oss till Galgberget; Visbys gamla avrättningsplats. Att ta livet av människor för att visa att det är fel att ta livet av människor har varit ett motsägelsefullt statligt privilegium som utnyttjats flitigt i Sverige. Arkeologen Per Widerström gjorde utgrävningar vid Galgen 2008 och fick reda på en hel del intressanta detaljer om platsen. Till exempel att tillvägagångssätten framför andra har varit hängning och halshuggning. Per delar med sig av sina resultat och sin kunskap i denna spännande föreläsning.

Tid: Ca 1 timme, max 100 personer.

Hugget i sten

Visste du att de gotländska vikingarna var fantastiska författare? Under den här tiden höggs och ristades nämligen massor av bildstenar till eftervärlden. Dessa bildstenar innehåller fascinerande berättelser med unik historia som ger oss en spännande inblick i vikingarnas liv på Gotland. Om ont och gott, liv och död. Och mycket mer! Arkeologen Per Widerström håller i föreläsningen som börjar i Bildstenhallen och sedan fortsätter i föreläsningssalen. 

Tid: Ca 1 timme, max 100 personer.

Företeelser, fördomar och funderingar

I denna spännande föreläsning berättar vi om arkeologiska fynd och historiska företeelser som visar på hur omvärlden influerat Gotland under olika tidsepoker. Vad har vi för fördomar om våra förfäder och hur stämmer dessa fördomar med verkligheten? Vad betyder vår romantiska bild av historien och hur påverkas vi om vi blir tvungna att ändra vår syn på vikingar? Arkeolog Per Widerström och pedagog Lars Kruthof kåserar och funderar på allt detta och mer därtill. 

Tid: Ca 1 timme, max 100 personer. 

Kontakt:

Telefontid: mån–fre kl 8-10

Skrolla till toppen