Föreläsningar

Ta del av Gotlands historia genom att boka en av våra experter. De sitter på unika specialkompetenser inom t.ex. konst, historia, natur och kultur, och genom kunskap, erfarenhet och en stor dos engagemang tar de dig med på en föreläsning utöver det vanliga!

Hängning eller halshuggning

Följ med på en historisk resa som tar oss till Galgberget; Visbys gamla avrättningsplats. Att ta livet av människor för att visa att det är fel att ta livet av människor har varit ett motsägelsefullt statligt privilegium som utnyttjats flitigt i Sverige. Museets arkeologer
gjorde utgrävningar vid Galgberget 2008 och fick reda på en hel del intressanta detaljer om platsen, som dom i den här föreläsningen delar med sig av. 
Tid: Ca 1 timme.
Pris: Begär offert.

Hugget i sten

De gotländska bildstenarna är världsunika! Redan på 100-talet e.Kr. började öborna resa stenar med inhuggna bilder. Motiven på stenarna är många och har förändrats med tiden. Solsymboler, djurmotiv, och skepp är vanliga motiv. Vad som syns på bildstenarna speglar människornas liv och föreställningsvärld. Föreläsningen börjar i Bildstenshallen och fortsätter sedan i föreläsningssalen. 
Tid: Ca 1 timme.
Pris: Begär offert.

Gotland, en ö i världen–Företeelser, fördomar och funderingar

I denna spännande föreläsning berättar vi om arkeologiska fynd och historiska företeelser som visar hur omvärlden influerat Gotland under olika tidsepoker. Vad har vi för fördomar om våra förfäder och hur stämmer dessa fördomar med verkligheten? Vad betyder vår romantiska bild av historien och hur påverkas vi om vi blir tvungna att ändra vår syn på vikingar? 
Tid: Ca 1 timme.
Pris: Begär offert.

Ladda hem Gotlands Museums produktkatalog för 2023 här >>

Kontakt:

Telefontid: mån–fre kl 8-10

Skrolla till toppen