Vi finns här för att hjälpa dig!
Vi strävar efter att alla ska kunna ta del av våra utställningar och aktiviteter. Tveka inte att kontakta vår personal om du behöver assistans.

Tillgänglighet på Gotlands Museum
Parkering nära Fornsalen
Avgiftsfria parkeringsplatser för rörelsehindrade med särskilt parkeringstillstånd finns nära Fornsalen på Strandgatan 14 vid:
- Packhusplan (100 meter från Fornsalen) – En plats.
- Tage Cervins gata (190 meter från Fornsalen) – En plats.
- Cramérgatan (220 meter från Fornsalen) – En plats.
Gård & entré
Museet Fornsalen ligger i ett sluttande kvarter. Från Strandgatan är lutningen måttlig upp till huvudentrén på vänster sida, medan det från Mellangatan är en kraftig nedförslutning. Caféet nås enklast via huvudentrén, som har automatisk dörröppnare. För sittplatser utomhus finns en dörr vid caféets kassa samt en extern ramp längs byggnaden.
Tillgänglighet i Fornsalen
Utställningarna är fördelade på tre våningar i en U-form och kan nås med två hissystem (norra och södra hissen). Alla delar av museet, förutom det nedre källarrummet, är tillgängliga med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. Barnvagnar är tillåtna i utställningarna, så länge de inte stör framkomligheten vid särskilda evenemang. I kapprummet finns även plats att parkera barnvagnen.
Toaletter
Tillgängliga toaletter med skötbord finns vid entrén och på andra våningen.
Texter
I våra utställningar finns korta, lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på elektroniska bildskärmar. Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Midgård, Skattkammaren och Skepp & Skoj är översatta från svenska till engelska.
Stöd för personer med nedsatt hörsel
Hörslinga finns i vår föreläsningssal Sävesalen. Vid guidade visningar kan ett portabelt högtalarsystem användas.
Stöd för personer med nedsatt syn
Förstoringsglas finns vid vissa montrar i Skattkammaren. Genomsynliga dörrpartier har kontrastmarkering.
Ledsagare eller assistent
Ledsagare eller assistent till en gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska uppvisas.
App
I appen Gotlands Museum kan du guida dig genom utställningarna direkt på din mobiltelefon och höra inläst ljud som presenterar olika platser i utställningarna. Platserna indikeras med en positionsangivelse där första platsen är i entréhallen.
Personal
Ställ gärna frågor till oss om du behöver hjälp eller känner dig osäker under besöket!
Gotlands Museums personal har en silverfärgad namnbricka och/eller svarta profilkläder med en logotyp i form av en häst. De är alltid redo att besvara frågor och kan hjälpa till, till exempel med att navigera i museet.
Norrbys museigård
Huvudparkeringen ligger i direkt anslutning till kulturreservatet. Här finns även länsstyrelsens tillgänglighetsanpassade dassbyggnad. Det finns också parkeringsmöjligheter intill kafébyggnaden på gårdsplanen för ett fåtal fordon, avsedda för personer med nedsatt rörelseförmåga. Gårdsplanen samt markytorna kring gårdens bebyggelse är belagda med gräsmatta, och vissa delar av natur- och kulturstigen är svåra att ta sig fram på med rullstol. Tyvärr är bostadshuset inte tillgänglighetsanpassat.
Petes museigård
Caféet är tillgängligt för alla, och vi har handikapptoaletter på området. Parkeringen ligger nära huset, men det är mycket gräs på området. Det kan därför vara lite svårt att ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Tyvärr är bostadshusen inte tillgängliga för personer med rullstol eller andra rörelsehinder, då det finns trappor och andra hinder.
Upptäck mer
Gotlands museum har en omfattande verksamhet över hela Gotland. Här hittar du mer om allt vi erbjuder: utställningar, besöksmål, god fika och mycket mer!
Hittar du inte det du söker?
Välkommen att kontakta oss på telefon eller via e-post så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig vidare och svara på dina frågor.
E-post:
receptionen@gotlandsmuseum.se
Telefon: 0498-29 27 60 / 070-549 27 60