Hur vi arbetar med hållbarhet

Gotlands Museum arbetar aktivt för att bidra till en hållbar framtid genom att integrera hållbarhet i alla delar av verksamheten – från utställningar och butiksutbud till arbetsplats och externa samarbeten. Vår hållbarhetsstrategi baseras på de globala målen för hållbar utveckling, med särskilt fokus på god utbildning, jämställdhet, anständiga arbetsvillkor, minskad ojämlikhet och klimatåtgärder. Gotlands Museum arbetar för att på bästa sätt bidra till att uppnå Agenda 2030:s mål och dess tre dimensioner av hållbar utveckling. Vi fokuserar särskilt på Mål 4, 5, 8, 10, 11 och 13.

Här följer några exempel på hur vi beaktar hållbarhet på museet

Hållbarhet i utställningar

Vi väljer material och resurser med ett hållbarhetsperspektiv och strävar efter att använda återbrukade, hållbara och tåliga material. Våra tekniker har ofta möjlighet att modifiera och anpassa tidigare använd dekor och material i våra lokala verkstäder, vilket gör att vi kan återanvända material och beslag samt utveckla innovativa lösningar. Vi undviker plastfärger så långt det är möjligt och har på senare tid testat emulsionsfärger i utställningen Midgård- Gotlands vikingar. Ett exempel på hållbarhet är utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof, där en stor del av materialen som användes vid produktionen var återbrukade. Utställningen är även byggd som en vandringsutställning, vilket gör att fler människor kan se den på nya platser och att den förblir aktuell under många år. Vi säkerställer att varje utställning och aktivitet har ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv, både ekonomiskt, lokalt och socialt. Vi anlitar gärna och ofta lokala hantverkare, konsthantverkare, tekniker och tjänsteleverantörer. Vi har ett tillmötesgående förhållningssätt när det gäller tid och ekonomi, så långt budgeten tillåter, och är alltid medvetna om att kvalitet, ekonomi och social hållbarhet är sammanlänkade.

Hållbarhet i butiken

I museets butik fokuserar vi på att erbjuda ett hållbart sortiment. Vi köper in lokala produkter och samarbetar med företag som har rättvisa arbetsvillkor för sina anställda. Dessutom använder vi miljömärkta emballage och prioriterar leverantörer som delar våra värderingar om hållbarhet och socialt ansvar.

Hållbarhet i restaurangen

Vi samarbetar med Café Amalia, som erbjuder både restaurang och café på museet. Restaurangen är därför en del av museets arbete med hållbarhet, och strävar efter att minska sin miljöpåverkan genom hela verksamheten. De strävar efter att använda ekologiska och lokalproducerade råvaror och arbetar aktivt för att minska matsvinnet. Fokus på hållbarhet omfattar också att effektivt sortera och återvinna avfall. De erbjuder även ett utbud av vegetariska och veganska alternativ som ett hållbart val för miljön.

Social hållbarhet

Vi strävar efter att vara en socialt hållbar arbetsplats där alla medarbetares olika förutsättningar och bakgrunder tas tillvara. Genom regelbundna enkäter följer vi upp våra anställdas välmående, både fysiskt och psykiskt, och säkerställer att vi erbjuder en trygg och inkluderande arbetsmiljö. Vi arbetar också för att främja jämställdhet och mångfald, och ser till att våra anställda agerar etiskt och följer gällande regelverk.

Hållbarhet i våra beslut

Vi ser till att hållbarhet beaktas i våra beslut – från inköp och upphandlingar till val av energi och transporter. Vi arbetar aktivt för att minska vårt ekologiska fotavtryck. Vi följer upp våra insatser genom att mäta hållbarhet med nyckeltal och utvärdera vår prestation kontinuerligt.