Så här arbetar vi med digital tillgänglighet
Gotlands Museum ansvarar för denna webbplats och vi strävar efter att göra den tillgänglig för så många som möjligt. Här förklarar vi hur webbplatsen uppfyller lagkraven för tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem samt hur du kan rapportera eventuella brister.

Därför är tillgänglighet viktigt
Över 15% av världens befolkning lever med någon form av funktionsnedsättning, som kan vara fysisk, psykisk, intellektuell eller sensorisk, exempelvis nedsatt syn eller rörelseförmåga. Tillgången till internet ger oss alla möjlighet att hitta information, kommunicera och utföra vardagliga uppgifter. Digitaliseringens påverkan sträcker sig över hela samhället, och därför är det avgörande att skapa en inkluderande digital miljö för alla.
Digital tillgänglighet på vår webbplats
Den här webbplatsen är huvudsakligen förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och WCAG 2.2 nivå AA. Vilket innehåll som inte är tillgängligt beskrivs nedan, under rubriken ”Möjliga tillgänglighetsbrister”.
Vi strävar efter att vår webbplats ska vara så tillgänglig som möjligt för alla användare, oavsett behov. För att uppnå detta kommer vi att säkerställa att flera viktiga tillgänglighetskrav uppfylls, bland annat:
- Alt-texter: De flesta bilder på webbplatsen har alt-texter för att säkerställa att informationen kan uppfattas av personer som använder skärmläsare. Vi kan inte garantera att alla bilder har alt-texter, men vi arbetar kontinuerligt för att åtgärda eventuella brister.
- Kontrast och läsbarhet: Kontrasten mellan text och bakgrundsfärger är anpassad för att underlätta läsbarheten för alla användare, inklusive personer med synnedsättningar.
- Skärmläsarkompatibilitet: Webbplatsen är fullt kompatibel med skärmläsare, så att användare med synnedsättningar kan navigera och ta del av innehållet på ett effektivt sätt.
- Video och textning: Om webbplatsen innehåller video med tal, textar vi dessa för att säkerställa att innehållet är tillgängligt för personer med hörselnedsättningar. Om detta inte är möjligt, kommer vi att ange detta som en brist.
- Tydligt och lättförståeligt språk: Vi strävar efter att göra vår webbplats så användarvänlig som möjligt. Texten kommer att vara tydlig och lättförståelig, utan onödigt komplicerat språk.
Möjliga tillgänglighetsbrister
Under utvecklingsprocessens gång kommer vi kontinuerligt att identifiera och åtgärda eventuella brister i tillgängligheten för att säkerställa att webbplatsen möter gällande krav och riktlinjer för digital tillgänglighet. Trots vårt arbete för högsta möjliga tillgänglighet, kan vissa element ha brister:
- Texthierarki: I vissa fall följer inte rubriker den rätta ordningen, vilket kan göra det svårare att använda tekniska hjälpmedel.
- Alternativtexter: Vissa bilder kan sakna alt-texter eller beskrivningar. Vi arbetar kontinuerligt med att åtgärda dessa brister.
- Fokusmarkering: Vissa interaktiva element kan ha otillräcklig markering för fokusläge.
- Brutna länkar: Externa länkar kan vara utdaterade och fungerar inte alltid.
- PDF-filer: Innehåll i nedladdningsbara dokument kan vara svårt att tillgå med skärmläsare.
- Video och ljud: Vissa filmer saknar syntolkning, och när det finns en automatisk videoloop på startsidan spelas den utan ljud.
- Kompatibilitet: Webbplatsen kan i vissa fall ha visningsproblem på olika skärmstorlekar och webbläsare, men inget innehåll förloras.
- Externa tjänster: Tjänsten Nortic, som används för biljettbokningar, är en tredjepartslösning utanför vår kontroll, och vi kan därför inte alltid garantera att den är helt tillgänglig.
Hur har vi testat webbplatsen?
En intern granskning av webbplatsen har gjorts av design- och utvecklingsteamet på Hamrén samt museets projektteam vid utveckling av hemsidan. Utöver manuell testning har hemsidan utvärderats med hjälp av Googles Lighthouse-verktyg och WebAIMs WAVE-verktyg.
Senaste bedömning av webbplatsen och uppdatering av redogörelsen gjordes 15 maj 2025.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Vi arbetar för att skapa en digital miljö som är tillgänglig och inkluderande för alla. Om du stöter på problem som inte nämns här, eller om du har svårt att använda webbplatsen, vänligen informera oss så att vi kan identifiera och åtgärda eventuella hinder. Vi uppskattar all konstruktiv feedback som kan hjälpa oss att förbättra webbplatsen!
Kontakta Gotlands Museum på följande sätt:
- Fyll i formuläret nedan
- Skicka e-post till kerstin.klint@gotlandsmuseum.se eller ninni.gahnstrom@gotlandsmuseum.se
- Ring 0498-29 27 00
Skicka in förslag eller rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Upptäck mer
Gotlands museum har en omfattande verksamhet över hela Gotland. Upptäck mer av vad vi har att erbjuda, från utställningar till besöksmål, en god fika och mycket mer!
Hittar du inte det du söker?
Välkommen att kontakta oss på telefon eller via e-post så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig vidare och svara på dina frågor.
E-post:
receptionen@gotlandsmuseum.se
Telefon: 0498-29 27 60 / 070-549 27 60