De ruiner som Gotlands Museum ansvarar för skötseln av är Drotten, S:t Hans och S:t Per, S:t Göran, S:ta Karin och S:t Lars. S:t Lars, Drotten och S:ta Karin öppnas för besökare mellan maj och september. (Vid förbokade evenemang hålls ruinerna stängda).
Magisk atmosfär
Under större delen av medeltiden var Gotland en rik plats, och överallt finns spår och minnen från denna blomstrande epok i öns historia. I Visby innerstad tronar de vackra kyrkoruinerna, var och en med sin unika historia. Atmosfären i ruinerna är magisk och när man kliver in i dem kan man nästan höra ljudet från mässorna och de många fötter som nött golvstenarna.
Under 1200-talet uppfördes 11 kyrkor i Visby varav lämningar från två av kyrkorna idag ligger under mark. Den minsta kyrkan, S:ta Gertrud byggdes på 1400-talet. Efter reformationen i början av 1530-talet förföll kyrkorna och de kom istället att användas som bland annat boskapshägn och deponier för avträde och sopor.
Fridlysa ruinerna
År 1805 togs ett nationellt beslut att fridlysa ruinerna i Visby, men det var först under andra hälften av samma sekel som man på allvar började städa upp i dem och så smått också dokumentera murverken och genomföra restaureringsåtgärder. Under 1800-talet blev de också mycket populära besöksmål. I Gotlands Museums arkiv finns mängder med skisser och vykort med ruinerna som romantiserade motiv. De blev också tidigt platser som användes för kulturella ändamål, som teaterföreställningar och konstnärligt skapande.
Öppna sommartid
Visbys kyrkoruiner utgör idag en del av vårt gemensamma kulturarv och ägs av Statens fastighetsverk (SFV). Sedan 2012 har Gotlands Museum ett omfattande uppdrag för SFV vilket bland annat innefattar att planera och följa de många årliga vård- och underhållsinsatser som är nödvändiga för att bevara ruinerna som de ser ut idag. Gotlands Museum ansvarar också för att hålla ruinerna öppna sommartid. Välkommen att besöka dem genom någon av alla guidade turer, eller varför inte utforska dem på egen hand? Vid varje ruin finns en informationsskylt, vars innehåll uppdaterades av SFV 2024.
Visbys kyrkoruiner är: S:t Per och S:t Hans, S:ta Katarina, S:t Lars, Drotten, S:t Clemens, S:ta Gertrud, S:t Nicolai, S:t Olof och S:t Göran som ligger strax utanför Norderport, i grönområdet ovanför lasarettet.
Dessutom ingår även Dalmanstornet, Tjärkoket, en bit av muren strax öster om Norderport, Korsbetningen med resterna av Solberga kloster och Roma klosterruin i SFV:s fastighetsbestånd där Gotlands Museum har det praktiska förvaltningsansvaret.
Konserter och bröllop
Under sommarhalvåret sker många evenemang i ruinerna, de utgör fantastiska miljöer för allt från konserter, föreställningar och utställningar till bröllop, mingel och föreläsningar. Inramningen skapar en unik stämning som besökarna kommer att ha med sig länge. Eventbolaget goGotland sköter uthyrningen av flertalet av ruinerna, kontakta dem gärna med din förfrågan!
S:t Nicolai ruin kan upplevas genom Kultudralen, kontakta dem för mer information.



Öppettider för ruinerna S:t Lars, Drotten och S:ta Karin
1 maj – 5 oktober 2025 | • 1 maj – 22 juni kl. 10–16. • 23 juni – 31 augusti kl. 10–18 • 1 september – 5 oktober kl. 10–16. |
Obs! Vid förbokade evenemang hålls ruinerna stängda. Vill du besöka ruinerna övrig tid ska du kontakta GoGotland
Kontakt GoGotland
Telefon: 0498-21 33 33
E-post: info@gogotland.se
Hemsida: gogotland.se