Norrbys i Väte är en historisk boplats som har varit bebodd sedan åtminstone 1500-talet. I början av 1900-talet växte syskonen Edvin, Martha och Erik Johansson upp på gården, och de blev även de sista som bodde där. Gården testamenterades till Gotlands Museum 1995 och blev byggnadsminnesförklarad 2001. År 2002 blev Norrbys Gotlands första och hittills enda kulturreservat.
Under syskonen Johanssons tid omvandlades hela gårdsmiljön från en äldre gård till ett modernt lantbruk för sin tid. Idag är hela gården och de omgivande markerna en välbevarad miljö som speglar perioden mellan 1900 och 1950, när lantbruket gick från mångsyssleri till dagens produktionsföretag. På hemskiftena odlar vi vall och kulturspannmål som sköts på samma sätt som för snart hundra år sedan, skogarna plockhuggs och betas för att främja naturlig återväxt på tall. I köksträdgården odlas äldre sorters husbehovsgrödor, medan fruktträdgården bjuder på äpplen, päron och körsbär.
Sommar på Norrbys
Under sommaren hålls höns, lamm och grisar på gården, och här finns en av Gotlands två bevarade vattenkvarnar. Varje år hålls maldagar, oftast i maj när vattnet står högt i dammen. Den markerade natur- och kulturstigen är tillgänglig för besök året om.
För barnen finns massor att upptäcka på Norrbys! Här kan de klä ut sig i tidstypiska kläder, låna sig ett nytt namn, byka tvätt, karda ull, titta på insekter och umgås med djuren. Ta gärna en upptäcktsfärd tillsammans i skogen och se om ni kan hitta vad vi tror är Gotlands största gran!
I Norrbys trädgårdskafé kan du njuta av tidstypiska smörgåsar, plättar, saffranspannkaka, hembakat kaffebröd och glass. Vi serverar kaffe, te, hemgjord saft och läsk. I kafét kan du även köpa ett litet urval av produkter, inklusive honung från gårdens egna bikupor.
Under sommarens öppettider hålls två guidade visningar av gården varje dag, klockan 13 och 15. Visningen, som varar ca 45 minuter, ingår i entréavgiften och våra kunniga guider berättar om kulturreservatet samt syskonen Edvin, Martha och Eriks liv på gården. Observera att bostadshuset endast kan besökas i samband med visning!
Norrbys året runt
Kulturreservatet på Norrbys är öppet att besöka året runt! Under 2024 har länsstyrelsen uppdaterat och förbättrat kulturstigen, som nu har nya markeringar. Stigen är nu även kopplad till det intilliggande naturreservatet Bäcks, som tidigare användes som ”bondeskog”. Skogarna där har plockhuggits genom åren, vilket har gjort att flera av tallarna kunnat åldras och nå hög ålder, precis som i kulturreservatet. Ta gärna en promenad i området och håll utkik efter spillkråkor, skogsvioler och orkidéer.
På Norrbys anordnas årligen flera aktiviteter utöver sommarsäsongen. Några som blivit stadigvarande är maldagen i maj, när vi mal spannmål till mjöl i kvarnen. I september bjuder vi in till välbesökta äppeldagar med sortbestämning, kurser och föredrag. Under beredskapsveckan arrangerar vi också aktiviteter som relaterar till ransoneringsåren under andra världskriget. Håll utkik i vårt kalendarium och på sociala medier, så att du inte missar något spännande!
Bokade visningar
För större grupper eller om ni vill komma utanför ordinarie öppettider, är ni varmt välkomna att boka en visning på Norrbys. Vi erbjuder även möjlighet till kaffe och lättare förtäring i samband med besöket, om så önskas.
Klonarkivet
Gotland har en rik tradition av trädgårdsodling, vilket har lett till att ön har många unika äppelsorter. Gotlands Museum ansvarar för det gotländska klonarkivet för äpplen, som anlades 2014 vid Norrbys museigård, och ersatte det tidigare arkivet vid Lövsta.
Ett äppelklonarkiv har som uppdrag att bevara äldre så kallade mandatsorter av äpplen. Norrbys kulturreservat fungerar som ett lokalt klonarkiv och är en del av den Nationella genbanken för att säkerställa bevarandet av den odlade mångfalden.
De första lokala klonarkiven för frukt började anläggas i slutet av 1970-talet. I dag finns cirka 15 lokala klonarkiv runt om i Sverige, från Skåne till Umeå, som arbetar för att bevara de unika äppelsorterna från sina respektive regioner. Ju fler som odlar en äldre sort, desto större chans har den att leva vidare. Därför är varje odlargärning viktig. En sort som har gått förlorad kan inte återskapas.
Genom att samla äppelsorter i ett klonarkiv bevaras en mångfald av gamla kulturväxter, både för framtida generationer och för framtida växtförädling. En mandatsort i ett klonarkiv ska spegla de lokala sorterna som namngivits och spridits lokalt. Grundprincipen är att varje mandatsort ska bevaras i fyra träd: två i det lokala äppelklonarkivet och två i Alnarps genbanksfält.
För mer information om klonarkiven och deras arbete kan du besöka Nationella genbankens hemsida: www.slu.se/nationellagenbanken och www.slu.se/pom.
Evenemang på Norrbys
För att uppmärksamma äpplen och småskalig, lokal fruktodling arrangeras varje år i september äppeldagar på Norrbys. Kunniga sortbestämmare finns på plats och alla är välkomna att ta med äpplen och päron för sortbestämning. Tillsammans med besökarna bygger vi en utställning som visar den mångfald av sorter som finns på Gotland. Kaféet håller öppet och på gården arrangeras olika aktiviteter och föreläsningar om frukt, odling och det biologiska kulturarvet.
Dessa sex mandatsorter har särskilt bevarandevärde på Gotland:
- Bläsingsäpple från Väskinde
- Fårnos från Bunge och Vallstena
- Melonkalvill från Alnarp
- Pilungsäpple från Mästerb
- Stenkyrke från Botaniska trädgården
- Thuläpple från Halla




Öppettider sommaren 2025
23 juni–10 augusti | Alla dagar 11–17 |
Entré
Vuxen | 95 kr |
Under 19 år | Fri entré |
Museimedlem | Fri entré |
Kulturreservatet med den markerade natur- och kulturstigen går att besöka året runt på egen hand.
Kontakt
Verksamhetsansvarig på Norrbys
Hanna Hörnsten
Telefon: 076-100 73 51
E-post: hanna.hornsten@gotlandsmuseum.se
Museibonde
Mikael Hellgren
Telefon: 076-818 25 41
Adress
Norrbys Museigård
Väte Norrbys 311
623 78 Klintehamn