Petes museigård

Petesgården, en typisk gotländsk storbondegård från 1800-talets första hälft, är naturskönt belägen nära stranden där skogen öppnat sig för himmel och horisont. Både ut- och invändigt speglar gården livet på den gotländska landsbygden under 1700- och 1800-talen.

Gotlands första kvinnliga apotekare Ada Block köpte boningshuset 1947, där hon tillbringade somrarna i sällskap av sin hushållerska och trogna följeslagare Maja Göthberg. Samma år köpte hon även Hägdarve i Silte, ett tjärsmort bulhus från 1700-talets mitt, som numera står på Petesgården dit hon lät flytta det.

Ada var bördig från Silte och det var viktigt för henne att inreda husen med möbler och föremål som funnits på gården eller i socknen ursprungligen.

I trädgården kan man beskåda en av Gotlands största rosengård med många fina sorter som odlats här långt tillbaka i tiden. Guidade turer anordnas varje dag.

Här kan man njuta av den härliga gotländska “slow living” vid havet. Under 2023 har ett kök byggts i den vackra ladan på gården. Välkommen på ett besök till Petes!

Öppet:

Öppettider: Petes museigård har stängt för säsongen. För mer info om öppetider 2024: Se Petes instagram och facebook.

Telefon: 072-1890533
Webbplats: https://petes.se/

Adress:
Museigården Petes
Petes Hablingbo 624
623 42 Havdhem

Skrolla till toppen