Museichefens blogg

Människor tittar på varor i museibutiken.

VIP-kväll med fornvännerna

I onsdags kväll var det VIP-kväll på Gotlands Museum för alla medlemmar i Föreningen Gotlands fornvänner. Vi hade höga förväntningar, men uppslutningen var ändå mycket större än vad vi hade hoppats på. Hela 120 fornvänner kom och fick ta emot årets upplaga av Gotländskt arkiv.

 

Den har i år konsttema, bär titeln Gotland med konstnärens blick och innehåller artiklar om gotländsk konsthistoria samt nedslag kring verksamheten på konstmuseet idag. Konsttemat har varit efterfrågat länge så det var ett mycket positivt gensvar på både form och innehåll i årets Gotländskt arkiv. Min personliga favoritartikel är den intervju som Marika Bogren har gjort med konstmuseets första chef Jan Brunius. Flera av författarna var också på plats för att signera böcker och diskutera sina artiklar.   

 

Den här VIP-kvällen var den första i en satsning på fler VIP-aktiviteter och skräddarsydda erbjudanden riktade till våra medlemmar. I de nya strategierna för Gotlands Museum som styrelsen ska fatta beslut om i början av december lyfter vi medlemskapet i fornvännerna med sikte på att öka antalet medlemmar och gärna lite yngre sådana också.

 

Fornvännerna är Gotlands Museums allra mest betydelsefulla ambassadörer. Ett antal fornvänner gör dessutom stora insatser och bidrar på olika sätt i vår volontärsverksamhet som vi håller på att bygga upp och vill utveckla ytterligare. Det kan handla om att bidra vid olika evenemang, att vara med på städdagar på våra museigårdar eller engagera sig i vår lovverksamhet för barn och unga. Under kvällen anmälde flera fornvänner sitt intresse för att delta som volontär.

 

Är man medlem ska man också ha vissa förmåner. Och det kom i form av finstämd flöjtduo, mingel med dryck och snittar samt en förmånlig rabatt på hela utbudet i museibutiken. En annan förmån var smygreleasen av Gotlands Museums nya guidebok Upptäck Gotland – 101 platser du inte får missa. Och den var det många som nappade på, både för egen räkning och som given julklapp.