Slöjd- & formkonsulenter

Karlsöarna i solnedgång

Stick- och spinnstämma på Gotland 2019

Vår stick- och spinnstämma börjar med kvällsmat och föreläsning på onsdagkvällen den 31/7 och avslutas på eftermiddagen söndag 4/8. Under de fyra dagarna får du ta del av två valfria kurser, föreläsningar och studiebesök. Tant Kofta håller butik med handfärgade garner.

 

Vi är på Gotlands folkhögskola i Hemse på södra Gotland. Deltagaravgiften för boende i dubbelrum med vandrarhemsstandard är 5000:-. Kost, logi och lakan ingår i priset, kostnad för material tillkommer! Det finns även lite dyrare dubbelrum med toalett (500:- extra) samt enkelrum att hyra i mån av plats (1000:- extra). Ange önskemål om boende i din anmälan!

 

Kost: frukost, klucku tei (förmiddagsfika), middag (lunch!), otendag (eftermiddagsfika), kvällsmat (middag!) samt kvällsfika.

 

Deltagaravgift för externatboende är 4000:-. Då ingår allt utom boende och frukost.

 

Uppdatering: Stämman är fullbokad. Vid frågor, kontakta anso.norling@gotlandsmuseum.se.

 

Kurser på stick- och spinnstämman

Alla kurser är 9 h, fördelat på 1 ½ dag. Första kurspasset är hela torsdagen och halva fredagen, andra kurspasset hela lördagen och halva söndagen. Minst 7 deltagare behövs för att genomföra en kurs.

 

PROVA PÅ ATT SPINNA med Erik Torstensson

För dig som är nyfiken på hur garn blir till och kanske funderar på att börja spinna eget. Vilken ull passar till vilka garner? Vad bör du tänka på om du vill köpa en spinnrock eller slända? Vi provar att spinna tråd på rock och slända och tvinnar till flertrådiga garner. Vi går igenom grundläggande ull- och garnkunskap, t. ex. skillnaden mellan kardgarn och kamgarn.

 

SPINNA OCH TOVA med Erik Torstensson

En experimentell kurs där vi kombinerar de två teknikerna spinna och tova och utforskar olika fibrer! Vi provar att filta garner och sedan spinna upp dem åt andra hållet, så att de fluffar upp sig och blir ungefär som lovikkagarn. Vi spinner också en variant av bouclégarn som bygger på olika fibrers filtnings-egenskaper. Och så provar vi att tova ihop trådar direkt till textilier, antingen med sig själva eller med lite ull för att hålla ihop.

 

FORTSÄTTNINGSKURS I SPINNING med Monica Hellberg

För dig som kommit igång med din spinnrock och kan spinna tråd och tvinna garn, även om du precis har börjat behärska detta. Vi arbetar med din teknik så att du kan få en rejäl skjuts framåt mot de mål du vill uppnå. Vi kommer bl.a. att gå igenom hur du ska välja, tvätta/torka och förvara ull, hur du tar kontroll över snodd och balans, under- och övertvinnade garner, effektgarn och efterbehandling av garn.

 

SPINNA FÖR VÄVNING med Stefan Moberg

Vad krävs av en tråd som ska användas i vävstolen? Hur kan vi spinna ett garn som ger ett visst resultat i en väv? I den här workshopen pratar vi om förutsättningar för garn som används inom vävning och hur vi vid spinnrocken kan skapa trådar optimerade för olika omständigheter. Vi diskuterar struktur, färg och hållbarhet samt väver små prover av våra garner i mån av tid.

 

KASURI PÅ LITEN VÄVSTOL med Stefan Moberg

Kasuri är det japanska namnet på den vävteknik som i övriga världen kallas ikat. Tekniken går ut på att man binder om trådarna och sedan färgar dem, för att få mönster att framträda i den färdiga väven. Vi arbetar med små bordsvävstolar och går igenom tekniker för inslags-, varp- och dubbelkasuri.

 

STICKA OCH VALKA OCH SLOPA PLASTIG FLEECE med Tant kofta – Lotta Blom

Vad händer när du valkar stickad ull? Hur blir det färdiga tyget och vilka garner passar till vad? Först valkar alla ett par släta vantar som du har stickat hemma och tar med. (Instruktioner och ev. garn postas i god tid innan kursstart). Vi valkar både i tvättmaskin och för hand och broderar sedan något fint på dem. Utifrån våra erfarenheter med vantarna startar vi sedan upp och börjar sticka ett större plagg exempelvis en jacka. Det praktiska arbetet varvas med föreläsningar kring ull, ullkvalitéer och ullens egenskaper.

 

STICKA FLÄTOR med Ivar Asplund

Flätor passar till alla möjliga stickprojekt och är betydligt enklare än man kanske tror vid första anblicken. Du behöver bara kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor. Flätstickning ger dig mycket effekt för lite ansträngning – dessutom är det roligt att sticka! På denna kurs får du sticka flera olika prover för att testa olika slags flätmönster. Några exempel: vridningar till höger och vänster, olika kombinationer av flätvridningar, vändbara flätor, samt hur olika garnkvaliteter påverkar resultatet. Du får också läsa diagram och prova att rita och teststicka egna flätmönster.

 

SPETSSTICKNING OCH SJALAR FRÅN FÄRÖARNA med Eva Andersson

Sjalarna på Färöarna har en speciell form som gör att de ligger perfekt över axlarna. Dessutom är de ofta till viss del spetsstickade. Du kommer att få träna på momenten som ingår i en färöisk sjal genom att sticka en minisjal med spetsstickning. Dessutom får du träna på att placera spetsmönstret på sjalen. Du kommer sedan att hinna planera och påbörja en stor Färöisk spetssjal. Eva kommer också att visa bilder och berätta lite om sina två besök på Färöarna, med inriktning på får, ull och stickning.

 

STICKA GOTLÄNDSKA FLERFÄRGSMÖNSTER MED AVIGA MASKOR, med Ulla Persson

På kursen får du botanisera i den gotländska flerfärgade mönsterskatten. Att vidareutveckla traditionella mönster är ett sätt vårda och respektera arvet, samtidigt som vi får vara kreativa och utveckla stickningen. Vi stickar olika prover där mönsterfärgen stickas helt eller delvis med aviga maskor. Detta ger stickningen en ny struktur. Vi diskuterar hur man kan använda mönstren i olika plagg. Du får gärna ta med diagram till dina egna favoriter bland flerfärgade mönster så provar vi att rita om dem till aviga maskor. Det kommer att finnas några uppstickade plagg och beskrivningar till dessa.

 

STICKA MÖNSTRAT MED INSPIRATION FRÅN FISKARTRÖJOR, med Erika Åberg

Många traditionella fiskartröjor är karaktäristiskt mönstrade med enkla, grafiska mönster i två färger, ofta ullens naturliga färger. Under kursen utforskar vi dessa traditionella och tidlösa mönster – förändrar, anpassar, färgsätter och stickar dem såklart! Vi letar mönster och skissar och du planerar ett eget projekt. Kanske blir det en tröja, vantar, halvvantar, strumpor eller en halskrage? Vi kommer att leka med uttrycket, funktionen och prata om färger, tekniska detaljer och möjligheter.

 

FAIR ISLE KNITTING AND PAINTING WITH WOOL med Wilma Malcolmson

Fair Isle – en av Shetlandsöarna – har fått ge namn åt den traditionella shetländska mönsterstickningen med flera färger. På denna kurs får du bekanta dig med teknik och mönster genom att sticka ett mobiltelefonfodral. Du får också ta del av Wilmas stora erfarenhet av att färgsätta mönster. Vi diskuterar hur färger jobbar med varandra och vilka kombinationer som håller i längden, sedan får du göra din egen färgdesign. OBS! Kursen hålls på engelska.