Museichefens blogg

Susanne klipper band på Bungemuseet

Spännande utveckling på Bungemuseet

Då har det varit ytterligare en öppning av ett museum för sommarsäsongen och med invigning av en ny utställning. I söndags var det Bungemuseet som stod på tur. Det är mycket glädjande att se att museerna på den gotländska landsbygden satsar och utvecklar sin verksamhet, trots att mycket av verksamheten bygger på stora insatser och ett oerhört engagemang från ideella krafter.

 

Det har i högsta grad gällt för Bungemuseet. Men museet har nu valt att pröva en annan strategi för att nå en långsiktigt hållbar verksamhet som inte vilar på ideella krafter. Bungemuseet drivs sedan 1 april 2016 som ett aktiebolag med så kallad särskild vinstbegränsning, vilket innebär att eventuella överskott återinvesteras i verksamheten. Det är Gotlands fornvänner som, tillsammans med Kulturhistoriska föreningen i Bunge, äger Bungemuseet AB.

 

Museet har ansvaret för driften, men arrenderar museiområdet och byggnaderna av den Kulturhistoriska föreningen. Museets VD och personal arbetar nu intensivt och tålmodigt med att utveckla verksamheten. Utvecklingsarbetet inkluderar bland annat pedagogisk verksamhet för barn och unga och visningar av museets unika byggnader och gårdsmiljöer från tre olika sekler. En annan del av arbetet är att erbjuda fler evenemang och aktiviteter, inte bara sommartid utan också andra säsonger.

 

En av utmaningarna för Bungemuseet är att locka besökare på väg till Fårö. Att få potentiella besökare att välja bort flera timmar i bilkö en varm sommardag, för att istället stanna och njuta av ett besök i oasen på Bungemuseet. Fårö kommer lika bra till sin rätt i solnedgången vid Lauter.

 

Nytt för i år på Bungemuseet är djur och en nyrestaurerad lekplats med möjlighet till gutniska lekar. Lunch eller fika i mat- och kaffestugan är ett måste, liksom ett besök i museibutiken med mycket fint lokalt hantverk!

< One thought on “Spännande utveckling på Bungemuseet”

  1. Johnny Wallin skriver:

    Bungemuseet är en liten pärla så man får verkligen hoppas att det kan fortsätta sin verksamhet 🙂

Kommentarer inaktiverade.