Skolprogram
Välkommen att ta del av vårt spännande skolprogram, från årskurs 1 till gymnasiet.
Våra pedagoger är duktiga berättare och levandegör historien för er.
Programmet gäller vårterminen 2023 – januari till april. Boka längst ner på sidan.
Årskurs 1–3
Forntidsprogram: Skelettens hemlighet, 60 minuter
Vilka hemligheter gömmer skelett och gravar för oss?
Kan vi få reda på hur de som en gång i tiden var levande människor som du och jag, levde, arbetade och till sist dog? Detta skolprogram är en resa tillbaka i tiden, till när skeletten vi har här på museet var livs levande. Vi försöker sätta oss in i hur det var att finnas till på deras tid, till exempel på stenåldern för över femtusen år sedan.
Visning av Matti Kallioinens utställning, 60 minuter
Vi ser på Matti Kallioinens utställning Bärvåg med sina konstverk fulla av lekfulla och färgstarka former och bygger sedan sådana själva i miniatyr.



Årskurs 4–6
Vikingar, bildstenar och skatter, 90 minuter
Eleverna får bekanta sig med vikingatidens Gotland i relation till omvärlden. De unika bildstenarna som visar hur folk var klädda, hur skeppens segel såg ut och hur människors föreställningsvärldar kan ha tett sig. Könsroller, våld och handelsresor. De fantastiska skatterna som bär på många berättelser.



Forntidsprogram: Skelettens hemlighet, 60 minuter
(Se mer info om visningen ovan).
Medeltidens Gotland, 60 minuter
Här möter eleverna de gotländska medeltidsmänniskornas perspektiv på livet. Hur tänkte de? Hur såg deras vardag ut? Hur lät det när de pratade? Vi gräver oss ner ända till personnivå och möter bl.a. Johannes som levde på 1300-talet.
Från bildsten till guldfisk i mixern.
Konstens historia på en timme. Vi galopperar genom 1000 år av konsthistoria och stannar här och var vid små moment där konsten och historien får en ny vändning. Även små otäckheter stoppar inte oss: som om Kung Karl VII död, eller om levande guldfiskar i en farliga mixer. Kanske får vi också veta varför en storhet som Picasso målade sin älskade vän med för stor näsa. I konsten kan en vanlig snöskyffel berätta sin historia men vi kan också ändra på den historien efter vårt eget tycke och smak.
Teckna på museet, 60 min
Utställningen Konstlivet ger insyn i dagens och gårdagens konstliv på Gotland. Vi ser på utställningen och tar fram pennan och tecknar själva. Upplev vad som händer ner vi ägnar tid och egen kreativitet åt ett av verken i utställningen.



Årskurs 7–9 samt gymnasiet
”På västfronten intet nytt” – visning på Magasin Visborg (För gymnasieelever)
Detta är ett skolprogram med relation till länsteaterns föreställning på samma tema våren 2023.
”Hur märks ett krig i historien, när människorna försvunnit? Vad berättar om sorg, smärta och rädsla? Vad kan vi säga om krigets närvaro på Gotland när Paul Bäumer låg i sin skyttegrav?”
Gotland var en av de få platserna i Sverige som faktiskt märkte av krigets närhet. Kanondåd från sjödrabbningarna blev ett vanligt ljud för gotlänningar. Ransonering av livsmedel. Brist på råvaror. Prisernas dubblerades. Männen inkallades. Skötsel av gårdar och jordbruk lämnades åt kvinnor och barn. Än idag inkallas folk till beredskap eller krig. Vilken frihet har en människa egentligen?
Detta pratar vi om i ett kortare skolprogram för gymnasiet, på Gotlands Museums Magasin Visborg, där vi också visar föremål från tiden. Boka på skolbokning@gotlandsmuseum.se
Från Oden till Kristus, 90 minuter
Ett skolprogram som handlar om övergången mellan vikingatid och medeltid. En dramatisk och omvälvande tid för de människor som levde på Gotland för omkring tusen år sedan. På vilket sätt ändrades samhället under kristendomens intåg? Vi pratar personöden, livsvillkor, makt, förtryck och sociala processer/ förhållanden.
Teckna på museet, 60 min
Utställningen Konstlivet ger insyn i dagens och gårdagens konstliv på Gotland. Vi ser på utställningen och tar fram pennan och tecknar själva. Upplev vad som händer ner vi ägnar tid och egen kreativitet åt ett av verken i utställningen.



Medeltidens Gotland, 90 minuter
Här möter eleverna de gotländska medeltidsmänniskornas perspektiv på livet. Hur tänkte de? Hur såg deras vardag ut? Hur lät det när de pratade? Vi gräver oss ner ända till personnivå och möter bl.a. Johannes som levde på 1300-talet. Från årskurs fyra till och med gymnasiet.



Nazismen på Gotland, 90 minuter
Föreläsningen förklarar de grundläggande fundamenten i nationalsocialismen och dess historia fram till idag. Varför valde så många svenskar och gotlänningar att ansluta sig till rörelsen? Hur kommer det sig att även unga svenskar idag väljer att söka sig till nazismen? Föreläsningen syftar till att visa att nationalsocialismen inte bara var något som hände i Tyskland, utan även i Sverige. Eleverna får genom föremål, bilder och berättelser på ett tydligt sätt se att dessa fruktansvärda händelser verkligen skett.



Källkritik, 90 minuter
Ett program för högstadie- och gymnasieelever som i sin vardag ständigt möter olika källor, vilket gör det särskilt viktigt att de tidigt lär sig att inta ett källkritiskt perspektiv. Här berättar vi om hur anställda på museet jobbar med källkritik. Vi vill också förmedla till eleverna varför källkritik är så viktigt och hur de kan tänka och få egna verktyg till att vara vaksamma när det gäller olika källors trovärdighet.



Från bildsten till guldfisk i mixer, 60 min
Konstens historia på en timme. (Se mer info om visningen ovan).
Tider & priser
Mejla till skolbokning@gotlandsmuseum.se för att önska tider och skolprogram. Skolprogrammen är tillgängliga under terminstid (januari till april och september till december) måndag till fredag klockan 9 till 12. Tid efter överenskommelse.
Skolprogrammen på Fornsalen är kostnadsfria för gotländska skolor, förutsatt att man kommer på tiderna ovan. Övrig tid 500 kronor.
Boka skolprogram
Fyll i formuläret så vet vi pedagoger mer om er klass och era önskemål angående tider och vilken program ni önskar.
Guida på egen hand?
Givetvis är du alltid välkommen att på egen hand guida din klass under museets öppettider. Vill du komma på enskilt besök med din klass bokar du besöket via vår reception på 0498 – 29 27 00.
Kontakt:
Arkeologi & historia
- Jeremy Hardy
- jeremy.hardy@gotlandsmuseum.se
Konst
- Armin Scholler
- armin.scholler@gotlandsmuseum.se