Skolprogram

Bildstenar, vikingar, skatter och skelett – Gotland rymmer många historier. Våra pedagoger är duktiga berättare och levandegör historien för er.

Meddelande till skolorna på Gotland:
Nu öppnar vi museet igen för skolverksamhet vårterminen 2022.
Mejla som tidigare till skolbokning@gotlandsmuseum.se för att önska tider och skolprogram.

VÅRTERMINEN 2022:

Om nazisternas grymma plundringar
I oktober startar vi ett skolprogram kring den nya utställningen Plundring-början till ett folkmord. Den handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Med texter, bilder och föremål berättar utställningen på Gotlands Museum om den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Utställningen pågår 9 oktober-20 februari. I samband med utställningen har du möjlighet att boka två skolprogram för din klass:

Plundring-början till ett folkmord
I denna visning av utställningen medverkar både kulturarvspedagogerna och vår konstpedagog. Tillsammans berättar vi om plundringen, förintelsen och konsten. Eleverna får även möjlighet prata och diskutera i grupper kring utställningen.

Nazismen på Gotland
Föreläsningen förklarar de grundläggande fundamenten i nationalsocialismen och dess historia fram till idag. Varför valde så många svenskar och gotlänningar att ansluta sig till rörelsen? Hur kommer det sig att även unga svenskar idag väljer att söka sig till nazismen? Föreläsningen syftar till att visa att nationalsocialismen inte bara var något som hände i Tyskland, utan även i Sverige. Eleverna får genom föremål, bilder och berättelser på ett tydligt sätt se att dessa fruktansvärda händelser verkligen skett. 

Årskurs 1-3
Bildstenar, 60 minuter
Forntidsprogram: Skelettens hemlighet, 60 minuter

Årskurs 4-6
Medeltidens Gotland, 90 minuter
Vikingar, bildstenar och skatter, 90 minuter
Forntidsprogram: Skelettens hemlighet, 60 minuter

Årskurs 7-9 samt gymnasiet
Från Oden till Kristus, 90 minuter
Medeltidens Gotland, 90 minuter
Nazismen på Gotland, 90 minuter
Källkritik, 90 minuter


Tider & priser

Skolprogrammen är tillgängliga under terminstid (januari till april och september till december) tisdag till fredag klockan 08.30 till 10.30. Klockslagen är fasta, med 15 minuters flexibilitet. Vill ni komma lite tidigare eller senare, eller på en helt annan tid? Ring eller maila oss! 

Skolprogrammen på Fornsalen är kostnadsfria för gotländska skolor, förutsatt att man kommer på tiderna ovan. Övrig tid 500 kronor.


Boka skolprogam

Fyll i formuläret med frågor så vet vi pedagoger lite mer om klassen när ni kommer.

För frågor om skolprogram, ring:
 Jeremy Hardy, 072-451 63 93
Lars Kruthof, 070-633 66 14
Armin Scholler, 0498-29 27 78

Guida på egen hand?
Givetvis är du alltid välkommen att på egen hand guida din klass under museets öppettider. Vill du komma på enskilt besök med din klass bokar du besöket via vår reception på 0498 – 29 27 00.

Kontakt:

Arkeologi & historia

Arkeologi & historia

Konst

Skrolla till toppen