Fira jubileumsåret med oss!

2025 markerar ett jubileumsår för Föreningen Gotlands Fornvänner, som firar 150 år av att bevara och sprida kunskap om Gotlands natur, konst och kulturarv.

Under hela 2025 kommer en rad aktiviteter att äga rum för att fira jubileet. Det blir utställningar, föreläsningar och evenemang som belyser både föreningens historia och dess betydelse för Gotlands kulturarv. Aktiviteterna kommer att publiceras löpande i kalendariet här på museets hemsida.


Förläsning 6 februari klockan 14: Arvet efter Säve: Historien om Gotlands Fornvänner

Följ med på en resa genom Gotlands Fornvänners 150-åriga historia med Mattias Legnér, professor i kulturvård, där kulturarv bevaras och utforskas, och upptäck nya forskningsrön om sällskapets utveckling och betydelse. Läs mer här>


”Allt började med Per Arvid Säves (1811–1887) initiativ till en kulturhistorisk förening och hans idéer om hur gotländsk kultur borde betraktas och bevaras, vilket skulle utmynna i ett museum”. Mattias Legnér i jubileumsboken Gotländskt Arkiv – Forntid till framtid.

Per Arvid Säve var lärare vid läroverket i Visby och utvecklade under sin livstid ett stort intresse för att samla kunskap om hur människor levt förr. Han var en flitig tecknare och arbetade även som antikvitetsintendent under några år, anställd av Vitterhetsakademin.
Per Arvid Säve reste runt och tecknade kyrkor, ruiner, inventarier och gravhällar, och samlade in gamla föremål, visor och sägner från Gotlands landsbygd.

Bild: Initiativtagaren till Gotlands Fornvänner, Per Arvid Säve.

Insamlandet av föremål, förvärvandet av byggnader, gårdar och naturområden som påbörjades för 150 år sedan, har vuxit till en samling som i dag omfattar en halv miljon konst-, kulturhistoriska, arkeologiska och naturhistoriska objekt. Dessutom ingår ett 30-tal fastigheter, som består av allt från museikvarteret på Strandgatan i Visby till museigårdar, gravfält och naturområden runt om på Gotland.

Jubileumsåret startade den 6 januari 2025 med ett stort trettondagsfirande på Fornsalen. (🔗) Samma dag distribuerades den nya jubileumsboken Gotländskt Arkiv, som denna gång fokuserar på föreningens och museets historia. Boken Forntid till framtid, författad av Mattias Legnér som är professor i kulturvård, ger en inblick i Föreningen Gotlands Fornvänners och museets utveckling genom åren.

”Vi ser fram emot att fira tillsammans och blicka både bakåt och framåt för att fortsätta utveckla museet för framtida generationer”, säger museichef Jenny Westfält, om jubileumsåret 2025.

Källa: Gotländskt Arkiv – Forntid till framtid. Författare Mattias Legnér.

Bilder från jubileumsfirandet den 6 januari i Bildstenshallen



Fotomontage: Olof Segerberg

Skrolla till toppen