Hittaut
Sen 2008 har Hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser.!
Sen 2008 har Hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. Gotlands Museum har två checkpoints du kan uppsöka, en vid Torsburgen och en på Fornsalens innergård vid stora valnötsträdet. Läs mer om projektet här och lycka till
Hittaut: en talls liv på Torsburgen
För ungefär 10,000 år sedan började Torsburgens platå resa sig ur Östersjön som en ö, formad av vågornas kraft när lättvittrad kalksten bröts loss. Genom landhöjningen blev Torsburgen sedan omgiven av havsvikar och våtmarker, där forntidens invånare tog sig fram med båt. Idag är dessa landområden torrlagda, men spår av våtmarkslandskapet finns kvar i form av mindre vätar.
Den torra magra hällmarken på Torsburgen gynnar tall (Pinus sylvestris) som är det näst vanligaste trädslaget i Sverige efter gran. Med sina långa rötter lyckas tallen finna vatten djupt ner i marken. Tall växer även på fuktig, mager myrmark som förekommer i det omgivande landskapet. En tall kan nå en ålder om 650 år eller äldre! Men få tallar får nå en sådan hög ålder då de i skogsbruk ofta huggs ner innan de fyllt 100 år. Tack vare att Torsburgen är skyddat som naturreservat får tallarna här leva länge och åldras ostört i harmoni med den omgivande naturmiljön.
När en tall dör blir den ett viktigt livsrum för mossor, lavar, insekter och fåglar. Som den här tallen du nu har framför dig, tänk om den hade kunnat berätta om allt den fått uppleva under sitt långa liv!
Hittaut: Fornsalens valnötsträd
På 1960-talet fick Fornsalens byggnad en omfattande renovering, som även gav museets innergård ett nytt utseende. På den lilla gräsmattan planterades 1969 ett ungt valnötsträd (Juglans regia), förmodligen som en del av en planerad design för innergårdens landskapsvy. Innergården blev i samband med renoveringen en tydlig utomhusdel av museet, för sociala och tillfälliga aktiviteter. Idag fyller innergården även en funktion för transport, mottagning av varor och parkering.
Just detta träd är idag ett av 70 valnötsträd som Region Gotland har utpekat som ”karaktärsträd”. Träd är viktiga för stadsbilden och innerstadsklimatet genom att de binder koldioxid, avger syre, ger skugga och vindskydd samt gynnar biologisk mångfald. Ibland är dessutom ett visst träd snarare utpekat som karaktärsträd för att trädet bär en speciell historia – som hästkastanjen på St. Nicolaigatan som är ett av få (kanske det enda) som är kvar från vad Per Arvid Säve (grundaren till Gotlands Museum) kallade planteringar ”enligt tysk sed i gatan”.
2024 har valnötsträdet prytt Fornsalens innergård i 55 år! Vi hoppas det får leva länge till och fortsätta förgylla tillvaron för såväl innerstaden som museets kommande besökare.