Museichefens blogg

Museichef Susanne Thedéen vid skrivbordet.

Museichefen startar blogg

Den 1 mars tillträdde jag som ny museichef på Gotlands Museum efter ganska många år i universitetsvärlden som lärare, forskare och chef. Det har varit en intensiv och rolig första månad här på Gotlands Museum. Jag har försökt att lära känna verksamheten och medarbetarna, men också alla de organisationer och samarbetspartners som Gotlands Museum har både på Gotland och på fastlandet.

 

I botten är jag arkeolog och har även ekonomisk bakgrund. Stora intressen är musei- och kulturarvsfrågor, verksamhetsutveckling och ledarskapsfrågor. Jag är fastboende på Ljugarn, är gift särbo och har tre vuxna barn.

 

Från och med i dag startar jag den här bloggen, vars huvudsakliga målsättningar är två. Den första är att vara en röst på Gotland i frågor som är av relevans för Gotlands Museums verksamhetsområde. Här kommer jag att skriva om bland annat besöksnäring och vårt arbete tillsammans med andra aktörer inför den kryssningskaj som står färdig i Visby år 2018. Jag kommer också att skriva om nya utställningar med samtidsperspektiv eller om release av böcker från museets förlag.

 

Den andra målsättningen är att vara en röst i museisverige i frågor som handlar om museernas uppdrag, förutsättningar och framtid. Under våren kommer jag bland annat att skriva om den nya kulturarvspolitiken, om Riksantikvarieämbetets nya ansvar för museifrågorna och om vårmötet i Södertälje, där vi på Gotlands Museum har möjlighet att vinna utmärkelsen Årets museum 2017.

 

/Susanne Thedéen