Norrbys

Bild av den gamla kvarnen

Historik

Gården Norrbys i Väte socken tillföll Gotlands Museum genom ett arv 1995. De tre syskonen Edvin, Martha och Erik bodde tillsammans på gården från 1900-talets början tills gården testamenterades till museet. Läs mer om Norrbys stiftelse.

 

År 2001 blev byggnaderna byggnadsminnesförklarade och år 2002 blev
Norrbys Gotlands första kulturreservat.

 

Gården

På gården finns bostadshuset från 1936, ett magasin som nu är kafé och en tidstypisk trädgård. Hela gårdsmiljön är intakt och sommartid finns djur på gården.

 

På Norrbys finns Gotlands äldsta vattenkvarn och den var syskonens ögonsten. Än i dag är kvarnen i bruk. Varje år maler Väte hembygdsförening sitt eget Vätemjöl här i början av maj när vattnet står högt i dammen. Mjölet finns att köpa i butikshyllan i Norrbys kafé.

 

Gården har också en smedja, ladugård, bryggarhus, svinhus och hönshus. Alla byggnader står öppna för besök under Norrbys öppettider.

 

Skogen

På de 30 hektaren mark finns både åkermark och skog som kan ses via markerade natur- och kulturstigar. Storebror Edvin var mycket intresserad av skogen. Han planterade exotiska barrträd och hade bisamhällen. Nu finns åter bin på Norrbys genom Klinte Biodlarförenings förtjänst! Honungen säljs på Norrbys.

 

Textilier och bakning

Marta var duktig i att handarbeta. Det syns på de textilier som finns på Norrbys. Hon bakade fina kakor och några av hennes favoriter finns till försäljning i kaféet. I bryggarehuset bakades det bröd i den vedeldade ugnen och det gör vi än idag.

 

Djur

Martha hade hand om hönsen. Ägg från 300 höns och nykläckta kycklingar gav en fin inkomst. En av äggkläckningsmaskinerna finns kvar på Norrbys.

 

Lillebror Erik skötte övriga djur. En mjölkmaskin köptes in tidigt – Norrbys var en modern gård! Eriks stora intresse var annars jakt, särskilt rabbisjakt.

 

 

Senast uppdaterad: oktober 3, 2019