KONSTMUSEET

När vägar möts

Det är återigen dags att presentera tre nya samlingsutställningar på Gotlands Konstmuseum: Öppna Ateljéers samlingsutställning, Fotolinjens elevutställning (Gotlands Folkhögskola, Hemse) och Grafikgruppen Visby.

 

Samlingstitel för alla tre utställningar är När vägar möts. Samlingsutställningarna med närmare 200 verk tillsammans är ett myller av olika vägar, frågor och enskilda beslut. Det visas allt ifrån måleri, grafik, konsthantverk, skulptur, fotografi och video.

 

Öppna Ateljéer Gotlands utställning tangerar i år nästan deltagarrekord. Bland de 93 utställarna finns 14 debutanter. Den ideella föreningen Öppna Ateljéer har funnits i över 20 år och kommer även 2017 att bjuda in till konstrundan under Kristi himmelsfärdshelgen över hela Gotland, 25–28 maj.

 

Fotolinjen, Gotlands folkhögskola, valde titeln Crossroads till årets utställning. Temat handlar om möjligheter, om tillfälligheter, om mod och om trygghet. Om den egna viljan och om det sociala arvet. För att något ska hända måste du sätta dig själv i rörelse. Sannolikt kommer du då snart fram till ställen där vägen delar sig och du måste välja, ta ett nytt spår eller fortsätta rakt fram?

 

Fotolinjen är en ettårig yrkesförberedande utbildning vid Gotlands Folkhögskola i Hemse. I år deltar 14 fotografer som visar en bredd från dokumentärfotografi och journalistiska bilder till konstnärligt gestaltande fotografi.

 

Grafikgruppen Visby, som ställer ut tillsammans med Grafikcentrum Krogen Amerika från Linköping, valde det gemensamma temat Angeläget. Ett 40-tal konstnärer presenterar ett hundratal grafiska verk i olika tekniker. Grafikgruppen Visby och Krogen Amerika ställde under förra året ut tillsammans i Linköping och nu är det alltså returmöte på Gotland. Grafikgruppen Visby bildades 1986 och har sin verkstad i Visby innerstad. Under åren har föreningen kunnat förvärva både huset på Ryska gränd och ett stort antal verktyg och tryckpressar.

 

Utställningarna har vernissage 29 april och pågår till och med 28 maj 2017.