AKTIVITETER

Foto av Medeltidsveckans parad

Medeltidsveckan 2019 på Gotlands Museum - föreläsningar, stadsvandringar och mer

Medeltidsveckan, v 32, infaller i år 4-11 augusti. Gotlands Museum presenterar stolt en fantastisk uppställning av föreläsare - kanske den bästa någonsin! Varje dag har vi också vandringar kl 15 och 22.30. Läs mer om det längre ner!  I vårt kalendarium ser du vad som händer dag för dag. 

 

OBSERVERA: Förköp och boka i tid! Biljetterna brukar ha en strykande åtgång.

 

FÖRELÄSNINGAR

 

Alla föreläsningar hålls i Sävesalen, Gotlands Museum.

Ingång från Mellangatan 19.

 

Entré till föreläsning kostar 140 kr för vuxna och 70 kr för barn. Förköp via Medeltidsveckan. Resterande biljetter säljes på plats. Kassan öppnar 30 minuter före föreställningen och vi tar emot kontanter (även euro) samt kort.

 

MÅNDAG 5/8

Foto av Katarina Harrison 13:00 Loke ‒ mannen och myten
Katarina Harrison Lindbergh

Loke är en av de mest kända figurerna i den nordiska mytologin. Busen, trollet, halvguden, brodern, skämtaren, förrädaren, förföraren och förgöraren. Vad vet vi om honom egentligen?

 

Foto av Stefan Högberg 15:00 Jeanne d’Arc: härförare eller maskot?
Stefan Högberg

Alla har hört hennes namn, men få vet vad det var hon gjorde. Ledde hon verkligen Frankrikes trupper, eller fungerade hon mer som en symbol? Stefan Högberg föreläser.

 

Foto av Dick Harrison 19:00 Svenska bondeuppror
Dick Harrison

Under senmedeltiden blev den svenska allmogen stridbarare än någonsin, med mängder av väpnade resningar och kortlivade bonderepubliker. Men varför reste sig bönderna?

 

 

TISDAG 6/8

 Foto av Anders Norudde 13:00 Den svenska säckpipan

Anders Norudde från Hedningnarna

Anders Norudde från folkmusikgruppen Hedningarna berättar om arbetet med att undersöka och bygga kopior av bevarade svenska säckpipor. Det blir också spel på kopior av de gamla piporna.

Foto av Stefan Högberg 15:00 Sikelgaita av Salerno: ”Skräckinjagande i full rustning”
Stefan Högberg

Prinsessan som byggde upp en stark maktposition och förde befäl i krig. Enligt en källa såg hon skräckinjagande ut i sin rustning, men jagade hon deserterade soldater med spjut?

Foto av Dick Harrison 19:00 Rosornas krig
Dick Harrison

Under 1400-talet drabbade den engelska högadeln samman i flera konflikter, beskrivna av Shakespeare i skådespelen om Henrik VI och Rikard III. Men vad var Rosornas krig?

 

 

ONSDAG 7/8

 Foto av Pia Gadd 11:00 Frilloskap - politisk makt i medeltida Nordeuropa
Pia Gadd

Utforska en okänd kvinnohistoria – den uråldriga makt- och relationshistoriska institutionen ”frilloskap”. Pia Gadd föreläser om frillans liv, betydelse och höga sociala ställning.

Foto av Jens Heimdahl 15:00 Ölbryggning i det medeltida Sverige – tradition och konflikt
Jens Heimdahl

Smakade ölet likadant i Stockholm, Visby och Lund? Hur påverkades ölet av Hansans makt och hur är det med egentligen med humlens historia? Arkeobotaniker Jens Heimdahl berättar.

Foto av Dick Harrison 17:00 Kättare - om medeltidens religiösa avvikare och extremister
Dick Harrison

Långt innan Luther och Calvin drog igång reformationen utmanades den katolska kyrkan av långt mer radikala kritiker, så kallade kättare. En och annan dök även upp i Sverige.

 

 

TORSDAG 8/8

 

Foto av Martin Rundkvist 13:00 Livsstilar på medeltida borgar i Östergötland
Martin Rundkvist

Medeltida borgar byggdes för att kunna försvaras men de flesta blev sällan eller aldrig angripna. Folk bodde där i årtionden och levde vardagsliv. Hur var livet innanför murarna?

Foto av Jens Heimdahl 17:00 Medeltida örtbruk inom medicin, magi och religion
Jens Heimdahl

Det finns många föreställningar om hur medicinskt örtbruk sett ut i äldre tid. Ämnet är dunkelt belyst av få källor. Nya arkeologiska rön ger svar. Arkeobotaniker Jens Heimdahl berättar.

 

 

FREDAG 9/8

  Foto av Octavia Randolph 13:00 Battle Tactics: Anglo-Saxons vs. Vikings
Octavia Randolph

Learn the differences between the Anglo-Saxon "shield wall" and the guerilla fighting of the Vikings. We´ll look at battle roles (including women warriors), and various weaponry. Presented in English.

 Foto av Pia Gadd 15:00 Frillor: Okänd kvinnohistoria, relations- och makthistoria
Pia Gadd

Frillorna i Nordeuropa: 1500- och 1600-talens respekterade förtidshustrur, där flera fick stor politisk betydelse. Och innebar storvinst för sina familjer. Pia Gadd föreläser.

 Foto av Viktoria Holmqvist 17:00 Medeltida spånad
Viktoria Holmqvist
Textilvetare Viktoria Holmqvist visar hur man spinner på medeltida vis med slända och fiberfäste och berättar om hur beredningen av ull gick till på 1300-talet.

 

Alla föreläsningar hålls i Sävesalen, Gotlands Museum.

Ingång från Mellangatan 19.

 

Entré till föreläsning kostar 140 kr för vuxna och 70 kr för barn. Förköpa via Medeltidsveckan. Eventuella resterande biljetter säljs på plats. Kassan öppnar 30 minuter före föreställningen och vi tar emot kontanter (även euro) samt kort.

 

 

STADSVANDRINGAR
 
Vi har också härliga stadsvandringar varje dag under Medeltidsveckan. Välj din favorit eller gå på flera!
Pris: 120 kr vuxna/70 kr barn (på plats accepteras kontanter, kort, euro)
Boka din vandring på tele 0498-29 27 00 eller

 

Foto med texten 1361 - striden om Gotland Den blodiga sommaren 1361 - mån-fre kl 15

Sommaren år 1361 är den mest tragiska i Gotlands historia. Tusentals gotländska bönder slaktades i striderna mot den danska kungen Valdemar Atterdags mäktiga armé. Följ med våra guider i spåren efter händelserna den blodiga sommaren. Vad är sant och vad är myt? Samling Fornsalen.

Bild av ruin nattetid Sägenvandring - mån 5/8-lör 10/8 kl 22.30

Museets guide tar er med på en vandring in i sagornas och sägnernas värld. En spännande och lagom läskig kvällsvandring i Visby.
OBS! Mötesplats: Tjärkoket

Foto av ringmuren med vita rosor framför Ringmur, rosor och ruiner - lör 10/8 och sön 11/8 kl 15

Visby har en lång och spännande historia. Följ med på en vandring där vi berättar de mest spännande historierna från alla Visbys epoker. Samling Fornsalen.

 

 

 

 

MEDELTIDA VÄVVERKSTAD
 
I Packhuset, Fornsalen, finns möjlighet att beskåda en medeltida vävstol i arbete.
Tis, ons, tor kl 13-16 sitter Martin Eriksson, Åsa Martinsson med vänner och väver i entrådigt yllegarn, på vävstolen som de har byggt utifrån 1300-talsbilder. 
Medeltidsklädd kvinna sitter och väver i en medeltida vävstol Åsa Martinsson och Martin Eriksson är två återskapare med ett långt förflutet i Medeltidsveckan. Åsa, som är handvävare och etnolog, var med redan 1984 och Martin, präst och teolog, kom med 1996. Deras särskilda intresse är den medeltida miljön och den textila inredningen.

Tillsammans har de skapat en protoyp av en medeltida vävstol från bilden Egerton Genesis. De kallar prototypen Naamas vävstol, efter kvinnan som uppfann vävkonsten. Vävstolen är ganska lik moderna modeller, men den har inga sträckbommar, enbart varpbom och tygbom med en skåra för käppen som håller varpen så som i medeltida fynd. Blocken är inspirerade av fynd i Lettland.

 

Det blir större påfrestningar på varpen, men med lösare spänning och lägre skäl kan Åsa få till riktigt bra tyg. De har fått tag i en rörsked med 4 rör/cm som har kortats till lagom längd. En hållare med botgarn (garn för att bota, laga, brustet garn) finns också.