KONSTMUSEET

Bild från utställningen Lithic Choreographies

Lithic Choreographies

Gotlands Konstmuseum presenterar, i samarbete med Baltic Art Center och International Art Space, utställningen Lithic Choreographies med den australienska konstnären Sam Smith.

 

Smith arbetar framför allt med video, installation och performance men påbörjade konstnärsbanan med inriktning också på skulptur. Intresset för det tredimensionella är fortfarande tydligt i hans konst där han betraktar platser och byggda former som levande organismer med karaktär och historia som träder fram genom deras materia. Så är också fallet i Lithic Choreographies, en nyproducerad, experimentell dokumentär filmad på Gotland, där ön innehar huvudrollen medan människan har tilldelats birollen.

 

Film- och utställningstiteln anspelar på Gotlands skapelse med dess långsamma rörelse och förflyttning från ekvatorn till dagens placering i Östersjön. Dåtida, nutida och framtida tidsskalor interagerar tillsammans genom dokumentärt fotografi och konstnärlig animation. Videon undersöker öns geologiska lager med hjälp av alltifrån fakta, till spekulativa vetenskaper och fiktioner. Genom att se på landområdet med dess stenrika stränder, betongindustri och kalkstensbrott, fokuserar filmen på stenens omlopp i ekonomiska, kulturella och agrara sammanhang. Relationen mellan människan och naturen adresseras, likväl som aktuella frågor rörande användningen av jordens resurser.

 

Filmen är baserad på material som Smith filmat som residenskonstnär på Baltic Art Center i Visby. Under två perioder 2017 och 2018 reste Smith runt över hela Gotland och mötte nyckelpersoner och specialister för att lära känna platsen och det lokala samhället. Han filmade bland annat på Konstnärshemmet Brucebo, Suderbys ekoby, Uppsala universitet Campus Gotland, Gotlands Museums magasin för samlingar, Cementa samt på flera utomhusplatser.

 

Sam Smith är uppvuxen i Sydney, men bor och verkar numera i Storbritannien. Han har tidigare bl.a. ställt ut på Whitechapel Art Gallery i London, Centro de Artes Visuais, Coimbra, Portugal, på Australian Centre for Moving Image, Melbourne och på KW Institute for Contemporary Art, Berlin. Monografin Sam Smith: Frames of Reference, med texter av Jan Verwoert och Post Brothers, publicerades av Broken Dimanche Press och Künstlerhaus Bethanien.

 

Lithic Choreographies presenteras som en del av International Art Space spaced 3: North by Southeast och har producerats i samarbete med Baltic Art Center.

 

Pågår 17 november 2018–21 april 2019.