Slöjd- & formkonsulenter

Bild av en röd blomma

Slöjd & form på Gotland

Slöjd på Gotland

Slöjd är ett levande kulturarv på Gotland! Här finns många föreningar som berör området och föreningar med intresse för historiska hantverk. Därtill finns ett stort antal vävstugor, stickcaféer och andra handarbetsgrupper som ofta organiseras via ett studieförbund.

 

Gotlands läns hemslöjdsförening är den största föreningen med syfte att främja hemslöjd och konsthantverk. Föreningen bildades 1925 och drev i många år en butik i centrala Visby. Butiken lades ner i början av 1990-talet, men föreningen finns kvar och arrangerar utställningar och kurser på Langska huset i Visby. Där finns också en samling med främst textil, som föreningen äger och vårdar.

 

Form på Gotland

Gotland med sin unika historia, natur och läge har i mer än ett sekel attraherat konstnärer och kreativa människor. Sedan 1960-talet har Gotland haft en stor dragningskraft på konsthantverkare och formgivare. De flesta konsthantverkare tar emot besökare hemma i sina ateljeer och verkstäder men några har också organiserat sig i olika kooperativ ex. GKF – Gotländska Konsthantverkare & Formgivares förening samt föreningen Kvinnfolki som bägge har försäljningsställen i Visby.

 

Under de sista tjugo åren har Gotland också kommit att förknippats med småskalig design. Den kreativa miljön samt sommarens öppna fönster mot världen är viktiga faktorer för denna utveckling.

 

Vamlingbolaget, G.A.D. möbler eller Guteform är bara några exempel på företag som bedriver ett designrelaterat industrihantverk.

 

Slöjd- och formkonsulenterna samverkar med ett hundratal konsthantverkare och företag inom slöjd, hantverk och småskalig design.

 

Senast uppdaterad: oktober 3, 2019