KONSTMUSEET

Närbild självporträtt av Tyra Lundgren

Tyra Lundgren

Tyra Lundgren (1897-1979) är en av våra mest mångsidiga konstnärer, verksam som målare, tecknare, grafiker, keramiker, glaskonstnär och textilformgivare. Hon var också konstkritiker, skribent och författare. För den gotländska publiken är hon välkänd för sina småfåglar i stengods, som tillkom på gården Bredkvie i Fide på södra Gotland, om vilken hon skrivit boken Fagert i Fide. Årstiderna på en gammal gotlandsgård (1961).

 

Hon levde och verkade i Sverige, Finland, Frankrike och Italien, med längre resor också i Grekland, Mexico och USA. Hon var pionjär inom många områden och innehade roller som sällan var möjliga för kvinnor i den tid hon verkade.

 

Internationell karriär

Få vet kanske att hon hade en framstående internationell karriär och samarbeten med betydande fabriker och aktörer i Europa. Hon levde och verkade i Sverige, Finland, Frankrike och Italien, med längre resor också i Grekland, Mexico och USA. Hon var pionjär inom många områden och innehade roller som sällan var möjliga för kvinnor i den tid hon verkade. Till exempel var hon konstnärlig ledare på Arabia inför Stockholmsutställningen 1930 och den första kvinnliga formgivaren vid glasbruket Venini i Italien kring 1935.

 

Designarbete och måleri

Som keramiker och glasformgivare har Tyra Lundgren arbetat i olika fabrikers massproducerade linjer med serviser och med serietillverkade föremål, såsom formgjutna designobjekt i form av vaser, skålar, fåglar och fiskar. I egen regi har hon verkat som skulptör med unika föremål och storskaliga stengodsreliefer för offentlig miljö. Vid sidan av sin huvudsysselsättning som keramiker målade också Tyra Lundgren i olja och akvarell. Hon menade att hon ”egentligen var målare” (utst.kat.1978). Här märks särskilt ett sjuttiotal självporträtt, många av dem teckningar, där den modemedvetna konstnären framställer sig själv i olika poser och med en inträngande blick. Även inom textilens område har hon gjort tydliga avtryck med mönster för bland annat NK:s textilkammare under 1940-talet, och med vävnader i olika tekniker, ofta med inspiration från Mexico. På ålderns höst, då arbetet med leror blev för tungt, övergick hon till litografiska tryck i storformat, ofta med favoritmotivet fåglar.

 

Donation till Gotlands Museum

Vid sin bortgång 1979 donerade Tyra Lundgren en stor del av sin konstnärliga kvarlåtenskap till Gotlands Fornvänner, med önskemålet att med denna som bas skapa ett modernt konstmuseum på ön. Det är med glädje vi nu kan uppfylla hennes önskan om en permanent Tyra Lundgren-utställning, i en tid då det också finns ett starkt omvärldsintresse för konstnären. Hon är väl representerad i en rad konstmuseer i Sverige och utomlands, till exempel Nationalmuseum, Moderna Museet och Norrköpings Konstmuseum samt Victoria and Albert Museum i London och Designmuseet i Helsingfors.

 

Utställningen

Utställningen lyfter fram hennes breda konstnärskap och verksamhet i ett stort antal väl valda exempel ur Gotlands Museums samlingar, men berättar också om hennes position på konstfältet och om de nätverk hon rörde sig i. Många intressanta källor ligger till grund för utställningens tematiska upplägg, däribland konstnärens egna dagböcker och arkivmaterial.

 

Ett bildspel med unikt material visas också i utställningen.

Senast uppdaterad: november 4, 2019