KONSTMUSEET

Rosa, mönstrade kläder från Vamlingbolaget mot turkos bakgrund.

Humlan flyger

En utställning om ömöjlig design

 

Gotland är inte bara vita stränder, kalkstenshus och kulturveckor. Här finns även många småskaliga industriföretag vars utveckling vilar på designarbete och innovation. Att de dessutom har sin produktion på ön i en tid då det mesta produceras i lågprisländer för tankarna till humlan som flyger trots att den enligt alla uträkningar inte har förutsättningarna.

 

I utställningen visas produkter från femton företag med berättelser om designarbetet och processerna som ligger bakom. Här finns en mångfald av tekniker och material, kvinnligt och manligt företagande, nya och gamla verksamheter. Några verkar i gränslandet mellan konsthantverk och design, andra har en ren industriproduktion. Företagen finns över hela Gotland och ett flertal är verksamma på landsbygden. Tillsammans ger företagen en bild av ett kreativt och kompetent Gotland där design är en viktig faktor för utveckling och sysselsättning.

 

Museet har köpt in de föremål som ingår i utställningen för att lägga grunden till en samling med nutida gotländsk form och design. Utställningen är producerad av Anso Norling och Frode Falkenhaug, slöjd- och formkonsulenter på Gotlands Museum.

 

Pågår 6 juni 2018–3 november 2019.

 

På bilden syns kläder från Vamlingbolaget.