Soul of Kabul

En utställning om konst som påverkan och om social sammanhållning.
Människor har förmodligen alltid skrivit sitt namn på olika platser i sin omgivning. Åtminstone sedan antiken. Den konstform som kallas för graffiti är i grunden en rörelse och stil där text, budskap och ord är det centrala. Stilen hör samman med andra olika stilar om street-art.

Graffiti är förmodligen världens mest spridda konstform. Barn och unga tar ofta till sig stilen och kommunikationen är inte alltid viktig utanför scenen. Graffitins moderna historia har en viktig utgångspunkt New York och Philadelphia och ungdomskulturen som skapades i nära dialog med dans och musik.

Under 2000-talet uppstod en folklig rörelse i Kabul som involverade konstnärer och människor i olika åldrar i samhället. ArtLords, istället för krigsherrar, drev rörelsen framåt. Över hela Kabul målades och skrevs budskap och bilder med stilar från hela världens graffiti och street-art-historia. En rörelse som hämtade inspiration stilmässigt från graffiti, muralmåleri och annan konstnärlig praktik från hela världen. Konstverken blev ett sätt att kommunicera i stadsrummet och till omvärlden om Kabuls sociala och politiska situation.

Sedan talibanernas övertagande av Afghanistan och Kabul är konströrelsen spridd över hela världen. Många muraler är övermålade och budskapen har ersatts med andra budskap. Även om Soul of Kabul i sin fysiska ursprungliga form är försvunnen lever rörelsen kvar i själ och minne. ArtLords är verksamma utanför Kabul och rörelsens skapare bor ofta utanför Afghanistan idag

Gotlands museum önskar med denna utställning knyta kontakt med Kabuls konströrelse, visa med hjälp av projektioner och återskapade verk från minnet med den afghanska kulturen. Workshops och föreläsningar kommer arrangeras inom ramen för utställningen.

På bilderna ser ni Khaled Amiri när han återskapar målningar inför utställningens öppnande.

Museer speglar och förklarar sin omvärld och lokalsamhällen, inklusive normutmanande företeelser. Graffiti är ett vanligt förekommande kulturarvsuttryck och ett sätt förstå en unik plats och tid. Graffiti i sig inte är olagligt, däremot är det inte tillåtet att förstöra andras egendom. Gotlands Museum vill inte uppmuntra till skadegörelse.  Utställningen och aktiviteter i anslutning till den ger museets besökare och deltagare ökad kunskap om detta.

Här hittar du mer info om utställningen på engelska >>

Datum: 3 februari, 2024 – 10 mars, 2024

Vuxen: okt–april 120 kr. maj–sept 180 kr.
Student: okt–april 90 kr. maj–sept 140 kr.

Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.