Laddar Evenemang

Soul of Kabul

En utställning om konst som påverkan och om social sammanhållning.
Människor har förmodligen alltid skrivit sitt namn på olika platser i sin omgivning. Åtminstone sedan antiken. Den konstform som kallas för graffiti är i grunden en rörelse och stil där text, budskap och ord är det centrala. Stilen hör samman med andra olika stilar om street-art.

Graffiti är förmodligen världens mest spridda konstform. Barn och unga tar ofta till sig stilen och kommunikationen är inte alltid viktig utanför scenen. Graffitins moderna historia har en viktig utgångspunkt New York och Philadelphia och ungdomskulturen som skapades i nära dialog med dans och musik.

Under 2000-talet uppstod en folklig rörelse i Kabul som involverade konstnärer och människor i olika åldrar i samhället. ArtLords, istället för krigsherrar, drev rörelsen framåt. Över hela Kabul målades och skrevs budskap och bilder med stilar från hela världens graffiti och street-art-historia. En rörelse som hämtade inspiration stilmässigt från graffiti, muralmåleri och annan konstnärlig praktik från hela världen. Konstverken blev ett sätt att kommunicera i stadsrummet och till omvärlden om Kabuls sociala och politiska situation.

Sedan talibanernas övertagande av Afghanistan och Kabul är konströrelsen spridd över hela världen. Många muraler är övermålade och budskapen har ersatts med andra budskap. Även om Soul of Kabul i sin fysiska ursprungliga form är försvunnen lever rörelsen kvar i själ och minne. ArtLords är verksamma utanför Kabul och rörelsens skapare bor ofta utanför Afghanistan idag

Gotlands museum önskar med denna utställning knyta kontakt med Kabuls konströrelse, visa med hjälp av projektioner och återskapade verk från minnet med den afghanska kulturen. Workshops och föreläsningar kommer arrangeras inom ramen för utställningen.

På bilderna ser ni Khaled Amiri när han återskapar målningar inför utställningens öppnande.

Museer speglar och förklarar sin omvärld och lokalsamhällen, inklusive normutmanande företeelser. Graffiti är ett vanligt förekommande kulturarvsuttryck och ett sätt förstå en unik plats och tid. Graffiti i sig inte är olagligt, däremot är det inte tillåtet att förstöra andras egendom. Gotlands Museum vill inte uppmuntra till skadegörelse.  Utställningen och aktiviteter i anslutning till den ger museets besökare och deltagare ökad kunskap om detta.

Här hittar du mer info om utställningen på engelska >>

 

Tillgänglighet

Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Datum: 3 februari, 2024 – 10 mars, 2024
Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby
Telefon: 0498-29 27 00
Ordinarie entré:

Vuxen: okt–april 120 kr. maj–sept 180 kr.
Student: okt–april 90 kr. maj–sept 140 kr.
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Ordinarie öppettider:

Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.

Skrolla till toppen