Laddar Evenemang
Hem / Se och göra / Evenemang / Utställningar fasta / Skeletten berättar

Skeletten berättar

Döden angår oss alla men sätten att förstå och hantera döden skiljer sig åt, i historien och även idag. Begravningsplatser är viktiga för samhället och har förmodligen varit så i alla tider, även om döden inte har en självklar eller synlig plats i vår nutid. Museer är ett av ytterst få platser i vårt samhälle där mänskliga kvarlevor som skelett från gravar kan ses.

Människor har bott på Gotland i nästan 10 000 år. De äldsta lämningarna är 9 400 år gamla och därmed bland de äldsta i Sverige.

Här finns bland annat Stora Bjersmannen, ett av de äldsta funna människoskeletten. Mannen är begravd i sovställning och har fått två hjorthornstaggar med sig i graven. Skador på skallen och käken tyder på ett våldsamt liv. I kroppen fanns små, vassa flintspån från en pil som troligtvis orsakade mannens död.

I utställningen finns också Igelkottskvinnan som levde under yngre stenålder, ca 2 800 f.Kr. Igelkottskvinnan dog när hon var i 20-årsåldern och begravdes med flera igelkottskäkar och -taggar.

Vi vill visa människorna bakom de utställda föremålen. Den tid de levde i och vilka likheter det finns med dagens värld. Vi undersöker och tolkar gravplatser och gravar, den begravdes kvarlevor, de gåvor som hittas i gravarna och även själva gravtypen. Via förhistoriska och historiska gravar kan vi förstå traditioner och levnadsvillkor.

Begravningar och kremeringar markerar den dödes bortgång och ger tröst åt de sörjande. Begravningsplatser visar på samhällens sätt att förstå och hantera döden. De är även tillgängliga och levande och historiska arkiv för att förstå hur olika tider sett på religion, konst, arkitektur och botanik.

Från förhistorisk tid finns inga bättre kunskapskällor än mänskliga kvarlevor och gravar. Källor som genom olika vetenskaper kan lära oss om historien och vår tid.

 

 

 

 

Tillgänglighet





Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Datum: 18 november, 2023 – 30 november, 2030
Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby
Telefon: 0498-29 27 00
Ordinarie entré:

Vuxen: maj–sept 180 kr. okt–april 130 kr.
Student: maj–sept 140 kr. okt–april 100 kr.
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Ordinarie öppettider:

Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.

Skrolla till toppen