Laddar Evenemang
Hem / Se och göra / Evenemang / Visningar och vandringar / Kalle Brolins film på Roma bibliotek: Jag är spegelvänd och baklänges dub

Kalle Brolins film på Roma bibliotek: Jag är spegelvänd och baklänges dub

Konstnären Kalle Brolin har skapat en tvåkanalsvideo om sockerindustrins historia på Gotland och andra öar. Bilder och filmklipp placeras bredvid varandra för att framkalla en mening i relationen mellan dem. Videon är inte en dokumentär eller ett rakt historieberättande. Det liknar mer en associativ upptäcktsresa full med infall, på så sätt att historiska kopplingar är något som både publiken och konstnären konstruerar efter hand i filmen.

Sockerbruket i Roma byggdes efter samma ritningar som ett sockerbruk nere i skånska Svedala, men ritningen spegelvändes. Detta blir ett tematiskt ledmotiv i videon, som fylls på med speglingar och dubbleringar. Sockrets historia förbinder olika öar, speglande varandra, via deras guvernörer och landshövdingar, via deras helgon och gudar, via deras folkvandringar och migrationer.

Premiärvisningen av filmen var på Gotlands Skördefestival. Därefter visas filmen på Roma Bibliotek, 4 september till och med 26 november 2023.

Datum: 4 september, 2023 – 26 november, 2023

Skrolla till toppen