Hem / Se och göra / Evenemang / Utställningar tillfälliga / Plundring – början till ett folkmord

Plundring – början till ett folkmord

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Med texter, bilder och föremål berättar utställningen på Gotlands Museum om den största plundringen av kulturföremål i världshistorien.

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. Mellan 1933 och 1945 genomfördes den största plundringen av kulturföremål i världshistorien.

I september 2018 meddelade Moderna museet i Stockholm att de återlämnar en tavla av den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka till den tysk-judiske konsthandlaren Alfred Flechtheims ättlingar. Under 2000-talet har museer, institutioner, auktionshus och samlare över hela världen återlämnat tiotusentals stulna föremål.

Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen var en del av Förintelsen och ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem deras historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör förintelseöverlevares och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Vandringsutställningen ”Plundring – början till ett folkmord” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Nordstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Datum: 9 oktober, 2021 – 31 januari, 2022
Entré: Museientré