Kari Lawe föreläser om ”Hästen, påvedömet och ridderskapet under medeltiden”. Kari Lawe berättar om hur hästen blev en status för makteliten och även för den romersk-katolska kyrkan. Lär dig mer om påvedömets förhållande till tornerspelskulturen.
Under högmedeltiden var tornerspel den dominerande hästsporten i Europa. Samtidigt började kyrkan ha åsikter om dem. Inte bara deltagarna, utan alla som befattade sig med dem, skulle drabbas av omedelbar exkommunicering. När korstågens tid var definitivt till ända var det åter fritt att se och delta i alla typer av tornerspel. Från andra hälften av 1400-talet finns till och med exempel på kardinaler som själva deltog och på påvar som var passionerade åskådare
Under hednisk tid hade det varit sed i Europa att begrava betydande personer tillsammans med deras hästar. Efter kristendomens införande förbjöds seden men anses inte helt utrotad förrän under 1000-talet. I en transformerad och symbolisk form återuppstod den emellertid igen under 1300-talet då den italienska halvöns krigarelit började låta resa kolossalmonument över sina gravar, där man kombinerade grav och ryttarstaty.
Tid: 5 augusti klockan 13.00.
Plats: Sävesalen på Fornsalen.