Dick Harrison är välkänd professor i historia och författare. I sin föreläsning i Sävesalen på Fornsalen, berättar han om ”Hansan: Ett handelsimperiums uppgång och fall”.
Mellan 1200-talet och 1500-talet dominerades Östersjöns och Nordsjöns handel, liksom kommersen i en stor del av det nord- och mellaneuropeiska inlandet, av det tyska handelsförbundet Hansan. Köpmän från städer som Lübeck, Hamburg, Stralsund, Köln, Danzig och inte minst Visby kontrollerade och profiterade på handelsrutterna från Novgorod i öst till London och Brygge i väst och Bergen i norr. De profilerade sig genom att satsa på billiga vardagsprodukter, vilka transporterades i stora mängder över korta avstånd, så att kundkretsen kunde vidgas maximalt, till så liten risk och med så liten kostnad som möjligt för köpmännen själva. Resultatet var en kommersiell storhetstid med rikedomar som omsattes i praktfull tegel- och kalkstensarkitektur, allt större skepp och en borgerlig kultur som kombinerade andliga fromhetsideal med giriga drömmar om allt större profiter.
Hur var detta möjligt? Vad bar upp hanseköpmännens stora framgångar? Och varför överlevde inte organisationen? Svaren på dessa frågor att söka i de specifika förutsättningar som fanns för sjöfart och handel under medeltiden. Hansan var en mycket medeltida företeelse, som klippt och skuren för en epok som ännu saknade starka stater och nationalistiska och merkantilistiska furstar. Det var en organisation som växte fram underifrån, som prioriterade nätverkstänkande och samarbete framför viljan att styra, ställa och diktera villkor för medlemmarna. Under medeltiden var detta ett vinnande koncept, men på 1500- och 1600-talen blev utmaningarna från omvärlden till slut för stora.
Tid: 8 augusti klockan 18.30.
Plats: Bildstenshallen på Fornsalen, Gotlands Museum.