Mater Nostra

Samtidskonst möter kulturhistoria och nutida uttryck möter dåtida, när konstnären Anna-Karin Rasmusson presenterar sin expressiva videoinstallation Mater Nostra (2017) centralt i Bildstenshallen, mitt bland förhistoriska och unika bildstenar.

Videoverket associerar till relationer med obalans i maktförhållandet och vad som kan hända bakom lyckta dörrar. I förhållanden som kan innehålla alltifrån ömhet och empati, till försummelse och våld. I Rasmussons video visas en karaktär som drar upp en rullstolsburen person i en trappa, om och om igen.

Verket har även en koppling till sisyfosarbetet, det meningslösa arbetet som aldrig tar slut. Tematiken knyter an till de återkommande virvlarna och cirkelformerna på bildstenarna som påminner om evighetshjul. Likaså återfinns även våldshandlingar och maktrelationer i dessa mytologiska bildberättelser. Videoinstallationen visas som en förlängd del av Konstmuseets utställning Leva Livet, vilken visas på Gotlands Museum fram till 3 oktober.

Videoinstallation visas i Bildstenshallen, 11 september- 14 november 2021.

Datum: 11 september, 2021 – 14 november, 2021
Kontakt: