
Kungen–50 år på tronen
Se vår nya fotoutställning på gator och torg i Visby, Hemse, Slite och Klintehamn.
Utställningen handlar om Sveriges längst regerande monark, Carl XVI Gustaf, och det samhälle kungen har kommit att leva i och påverka. Men även en berättelse om tongivande platser på Gotland speglat via kungen.
Utställningen kommer att visas mitt i stadsrummet på kabelskåp. Mitt bland folk och stadsliv. Ett passande format för en kung som under alla sina år som regent varit noga med att vara just bland folket, i tiden.
”Kungen 50 år på tronen” är producerad av Gotlands museum i samarbete med Gotlands Elnät AB (Geab) och i nära samverkan med Region Gotland, Länsstyrelsen Gotland och medverkande fotografer. Gotlands museum hoppas att detta pilotprojekt öppnar upp för fler utställningar i de offentliga fysiska och digitala rummen runt om på Gotland.
Utställningen kommer att finnas i centrala Visby med utgångspunkt från Gotlands museum, liksom i centrala Hemse, Slite och Klintehamn med utgångspunkt från biblioteken. Visas från den 14:e juni i Visby fram till maj 2024. Visas från slutet av juni i Hemse, Slite och Klintehamn. Utställningen är, såklart, kostnadsfri för alla.
Allmänheten uppmuntras att anmäla brister eller klotter på bilderna. Det görs anonymt via webbadressen www.gotlandsmuseum.se/felrapport
Se utställningen via vår app
Utställningen Kungen 50 år på tronen kan du också se via vår app Gotlands Museum som laddas ner via App Store eller Google Play.
BILDER: JUBILEUMSUTSTÄLLNINGEN ”KUNGEN 50 ÅR PÅ TRONEN”
Nedan hittar du de bilder på kung Carl XVI Gustaf som visas på kabelskåp i centrala Visby.
Kungaparet har vid flera tillfällen besökt Gotlands museum. Första gången var under kungaparets allra första gemensamma Eriksgata som gick till Gotland 1978.
Foto: Raymond Hejdström
Kungen stöttar ofta svenska idrottare, och följer såväl sommar- som vinteridrotter. Kungen är själv en hängiven vintersportare. Sommartid tillbringar kungen gärna tid i skog och mark samt ute till havs. I OS 2016 tog Sverige sammanlagt elva medeljer – två guld, sex silver och tre brons. Ett av silvren togs av fotbollslandslaget.
Foto: Tobias Röstlund/TT
Gammalsvenskby ligger i södra Ukraina. De flesta av byborna är från början bönder från Dagö, en ö utanför Estlands kust. 2008 besökte kungaparet Gammalsvenskby under ett fyra dagar långt statsbesök i Ukraina. Byborna lever under svåra för- hållanden beroende på Rysslands invasion av Ukraina.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Poeten Tomas Tranströmer besökte Gotland vid ett flertal tillfällen. Han gav 1974 ut verket ”Östersjöar”, som är en personlig berättelse om innanhavet Östersjön.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna
Under temat kulturarv besökte kungen Gotland i oktober 2018. Besök gjordes hos Riksantikvarieämbetet, Visby domkyrka och Roma Kungsgård. Lunchmottagning skedde på länsresidenset.
Foto: Karl Melander
Att kungen gillar bilar är ingen hemlighet. Kunga- paret åkte kortege i en öppen A-ford från 1928 under besöket på Gotland 1978.
Foto: Johan Hallberg
Gotlandsrusset har funnits på Gotland i mer än 3 500 år och är Sveriges enda kvarlevande in- hemska hästras. Fram till 1800-talets mitt fanns det gott om skogsruss över hela Gotland.
Foto: Raymond Hejdström
Den 30 november 2021 hölls den första skifteskonseljen med en kvinnlig statsminister. Skifteskonselj hålls i samband med att en ny regering tillträder. Konseljsalen på Kungliga slottet har använts för sitt ändamål sedan cirka 1870.
Foto: Ingemar Lindewall
Gröna Lund ligger på Djurgården i centrala Stockholm och är beläget inom Kungliga nationalstadsparken. Gröna Lund invigdes 1883 vilket gör det till Sveriges äldsta existerande tivoli. Gröna Lund som plats för nöjesliv är dock äldre än tivolit. Redan på 1700-talet har det funnits nöjesinrättningar.
Foto: Bertil Ericson/TT
Barack Obama var USA:s 44:e president. Hans besök 2013 var första gången som en sittande president i USA besökte Stockholm. I programmet ingick möten på Kungliga slottet, regeringskansliet i Rosenbad, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms synagoga.
Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna
Längs kustvägen till Hoburgen fanns det förr stenbrott där det bröts sandsten. De små brotten var ett komplement till jordbruket och fisket. Idag finns Kettelviks Stenmuseum vid den tidigare sten-
huggaren John Larssons stenbrott.
Foto: Johan Hallberg
Kungen har ett omtalat intresse för natur- och miljöfrågor. Kungen arrenderar Stenhammars slott, där ekologiskt jordbruk bedrivs.
Foto: Hans T Dahlskog/TT
Bungemuseet är ett friluftsmuseum i Bunge socken, ett par kilometer väster om Fårösund på Gotland. Det kulturhistoriska museet är ett av Sveriges största friluftsmuseer med en stor samling gotländska byggnader.
Foto: Johan Hallberg
Trontillträdet ägde rum den 19 september 1973, fyra dagar efter att Gustaf VI Adolf avlidit på Helsingborgs lasarett. Kronprinsen blev Sveriges konung, Carl XVI Gustaf, vid 27 års ålder.
Foto: Jan Collsiöö/Pressens bild
Kungen blev 1983 inbjuden till lunch i Rosenbad av statsminister Olof Palme, med anledning av kungens tioårsjubileum som regent. Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Palme under flera somrar höll i Almedalen. Det första talet skedde från ett lastbilsflak vid Kruttornet sommaren 1968.
Foto: Jan Collsiöö
Med Gustaf V (kungens farfars far), kronprins Gustaf VI Adolf (kungens farfar) och arvprins Gustaf Adolf (kungens far).
Foto: Jaeger/Bernadottebibliotekets bildarkiv
År 2007 var det 300-års jubileum för Carl von Linné, den förmodligen mest kände svensken genom alla tider. I samband med Linnés 300-årsdag besökte kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko Sverige.
Foto: Anders Wiklund/TT
Aurora 17 var den största nationella försvarsmakt- övningen på över 20 år. Övningen genomfördes i luften, på marken och till sjöss.
Foto: Karl Melander
Av de 13 kyrkoruinerna i Visby är S:ta Karin den största. S:ta Karin tillhörde Sveriges första franciskanerkloster.
Foto: Raymond Hejdström
De gotländska bildstenarna är världsunika. Redan på 100-talet e.Kr. började öborna resa stenar med inhuggna bilder. Vikingatidens stenar restes främst vid vägar och mötesplatser. Bildstenarna ersattes under 1000-talet av runstenar, ibland med kristna kors.
Foto: Raymond Hejdström
S:t Hansskolan är en skolbyggnad på Sankt Hans- gatan i Visby från 1859. Här bedrivs idag verksamhet från förskoleklass till årkurs 6.
Foto: Johan Hallberg
År 2006 fick kungen i 60-årspresent en tunnel- baneresa till Stockholms nordvästra förorter med besök hos Lugna Gatan. Kungen besökte fritids- gården i Akalla och mötte ungdomar under en promenad i Husby, Hallonbergen och Akalla.
Foto: Camila Salazar Atías/TT
Under en promenad längs med Visby ringmur fick kungen information om världsarvet i samband med ett besök hösten 2018.
Foto: Karl Melander
Stockholm, 1983.
Kungen har fram till idag tagit emot över 70
inkommande statsbesök i Sverige. Drottning
Elisabeth II besökte Sverige 1956 och 1983 och
fick bland annat träffa två svenska kungar och drottningar, inviga OS, och promenera genom Gamla stan.
Foto: Dan Hansson/TT
S:t Nicolai kyrkoruin ligger i norra Visby. Den byggdes omkring 1215–1220 och fick namn efter sjöfararnas skyddshelgon, S:t Nicolaus. Idag, under namnet Kultudralen, används ruinen som en arena för konserter, filmvisningar och konferenser.
Foto: Tommy Söderlund
Adress:
Vuxen: maj–sept 170 kr. Okt–april 120 kr.
Student: maj–sept 130 kr, okt–april 90 kr
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.
Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.