Aktiviteten är ett samarbete med Svenska orienteringsförbundet. Läs längre ner om ”Hittaut”.
På 1960-talet fick Fornsalens byggnad en omfattande renovering, som även gav museets innergård ett nytt utseende. På den lilla gräsmattan planterades 1969 ett ungt valnötsträd (Juglans regia), förmodligen som en del av en planerad design för innergårdens landskapsvy. Innergården blev i samband med renoveringen en tydlig utomhusdel av museet, för sociala och tillfälliga aktiviteter. Idag fyller innergården även en funktion för transport, mottagning av varor och parkering.
Just detta träd är idag ett av 70 valnötsträd som Region Gotland har utpekat som ”karaktärsträd”. Träd är viktiga för stadsbilden och innerstadsklimatet genom att de binder koldioxid, avger syre, ger skugga och vindskydd samt gynnar biologisk mångfald. Ibland är dessutom ett visst träd snarare utpekat som karaktärsträd för att trädet bär en speciell historia – som hästkastanjen på St. Nicolaigatan som är ett av få (kanske det enda) som är kvar från vad Per Arvid Säve (grundaren till Gotlands Museum) kallade planteringar ”enligt tysk sed i gatan”.
2024 har valnötsträdet prytt Fornsalens innergård i 55 år! Vi hoppas det får leva länge till och fortsätta förgylla tillvaron för såväl innerstaden som museets kommande besökare.
BAKGRUND:
Leta checkpoints och utforska din närmiljö med Hittaut!
Sen 2008 har Hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Häng med du också!