Laddar Evenemang
Hem / Se och göra / Evenemang / Utställningar tillfälliga / Gotland Stories: Fejs & Plejs

Gotland Stories: Fejs & Plejs

Under hösten 2022 har Gotlands Konstmuseum presenterat det dokumentära projektet Fejs & Plejs med fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson. 

Från september till november  har duon besökt flera socknar på Gotland, från Rone i söder till Kappelshamn i norr, där de dokumenterat vardagen, och satt upp en bild eller ibland två i storformat på någon fastighet i socknen. Kyrkvaktmästare Linnéa Hjerp i Hörsne, Agneta Enderberg och Matts Carlén med sina ardennerhästar i Kappelshamn och Lilja Utas från Svenskbyn, men som numera bor i Östergarn, är några som dokumenterats. Evenemanget har lockat både sockenbor och ditresta, och allt har avslutats med en trevlig kaffestund med intressanta samtal om den bygd Tommy och Carina dokumenterat.

Syftet med projektet är att visa hur livet på ön kan te sig, då vardagsliv och människor som bor och verkar här ofta utesluts i den så dominerande bilden av Gotland som en destination. Med människors egna berättelser och med de själva på bild i närmiljön bidrar Fejs & Plejs med några nyanser till en mer mångfacetterad gotlandsbild.

Se bilder och läs mer  om de socknar Tommy & Carina besökt: 
GERUM: 9/9
Först ut i det dokumentära projektet var Gerum den 9 september vid gamla skolan/sockenbastun.

Här (länk) kan du läsa mer om Gerum, där sockenborna berättat om sitt liv i den lilla socknen för etnolog Carina Johansson, med bilder av Tommy Söderlund. Och…Hur uttalas egentligen sockennamnet? Det reder sockenborna ut en gång för alla!

RONEHAMN 30/9
Den 30 september begav sig fotograf  Tommy Söderlund och etnolog Carina Johansson till Ronehamn där de satte upp bilder på rundbalar i hamnen.

 HÄR (länk) kan du se mer bilder från evenemanget.

KATTHAMMARSVIK 14/10
Halvvägs in i projektet Fejs & plejs besökte fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson Östergarn och Katthammarsvik den 14 oktober, då bilden på Lilja Utas från Svenskbyn i Ukraina och Eva Östman, Östergarnsbo som arbetar för en levande landsbygd, sattes upp.

HÄR (länk) kan du läsa och se bilder från besöket.

HÖRSNE 28/10 
I slutet av oktober styrde duon kosan till Hörsne, där de satte upp två bilder  i storformat alldeles intill Hörsneån mitt emot kyrkan, vid Johannes Hörsnes fastighet.
Tjej med stor kyrknyckel i handen utanför kyrka.

KAPPELSHAMN 4/11
Den 4 november var det Kappelshamns tur att få besök i det dokumentära projektet Fejs & plejs.

Ett par med två hästar.

BINGEBY 18/11
Den 18 november besökte Tommy och Carina Bingebyområdet i Visby

HÄR (länk) kan du läsa mer om livet i Bingeby i Visby


”Bingeby är ett område som minner om tidigare verksamhet genom kvartersnamnen Vitkålen, Gurkan, Melonen och Dillen.Här fanns stora odlingar. Nu finns bara resterna av ett växthus kvar. Istället är det fullt av människor som bor här. Vi har träffat en del av dem.”

 

 Följ oss gärna på facebook och instagram för mer information.

FAKTA:
Fejs & Plejs ingår i Gotlands Konstmuseums projekt Gotland Stories som vill vidga, utmana och leka med den schablonartade och förenklade bilden av Gotland. Projektet innefattar konstverk, utställningar och program på olika platser och i olika rumsligheter på Gotland under 2022. Med stöd från Region Gotland och Uppsala universitet, Campus Gotland.

Datum: 15 september, 2022 – 15 december, 2022

Skrolla till toppen