Gotlands Konstmuseum presenterar det dokumentära projektet Fejs & Plejs med fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson.
Duon besöker nyfiket sex platser på Gotland under hösten 2022 för att möta människor i deras vardag. Med porträtt i stort format och insamlade berättelser att placera på lokala väggar skapas ett litet event på varje gästad plats.
RONEHAMN
Resans andra stopp var i Ronehamn, fredagen den 30 september, där duon satte upp bilder på rundbalar i hamnen.
”Det är djur överallt. Det gillar vi. Det är Rone det!” Mona Udd berättar om kor, nyfikna stutar, får, rävar, rabbisar, fasaner, rapphöns och till och med silverfiskar. Hela socknen är full av djur, på ängar, vägar och ibland står det en ko i den egna trädgården, på oväntat besök. Till och med då är det trevligt att möta allsköns varelser, säger Mona. Hon har hundratals fotografier av kor och får hon mött. Hon berättar också om hur det sjunger om Uggarde rojr, det stora bronsåldersröset, när fåglarna bygger bo där om våren. Familjens hem finns på en plats där det bott människor åtminstone sedan 1500-talet och själva har de katter. På granngårdarna bor det många som funnits där i åtskilliga generationer. Inte sällan kommer unga tillbaka igen om de rest iväg och utbildat sig. Vid en enkel sökning på Internet går det att se att det finns många företag, förutom jordbruk, i socknen.
När Mona och hennes man Dag Ramberg flyttade in från Österbotten och Roslagen, via Stockholm för trettio år sedan, var det sommar. Bilden av det vackra sommargotland fanns i medvetandet, som en afrikansk savann. Vackert är det, men när hösten kom blev det mörkare utanför fönstren än väntat. Mona ordnade en ytterlampa, en gatlykta från Nykarleby, för att få ”ett ljust rum” utanför huset. Sedan dess har de satt upp en till, köpt på nätet, den som lockade oss att knacka på. Det är också vid den de är porträtterade, med en extra liten lampa som är fotografens.
Solpaneler hos Dag och Mona. Foto: Tommy Söderlund
I Rone finns bra samlingsplatser som den flitigt använda bygdegården. Här finns kyrkan förstås, flera restauranger och gårdsbutiker, naturreservatet Ålarve med den vackra triften och den betydelsefulla hamnen med fisket. Elly med Ronehamns livs är också viktig. Hon har arbetat där sedan 1960-talet och drivit den själv från 1980. Varje dag har hon öppet, fast hon hade kunnat gå i pension. I bygden hoppas man att någon kommer att ta över den dag Elly vill att någon tar vid.
Rone i motljus. Foto: Tommy Söderlund.
Är det så besvärligt med turisterna som Smaklösa sjunger om i ”Rune från Rone”? I texten hamnar ett tält i tröskan, en grind används till ved av några som grillar, så Runes djur rymmer. Det är bara början på eländet i sången. Det är lugnt i Rone får vi till svar och inget gnissel mellan boende och tillresta. Det är heller ingen trakt präglad av turism.
När bilden på Mona och Dag sattes upp kom Jonas med traktor och lade upp två vita inplastade balar på varandra i hamnen. Bilden fästes på den övre. Grannar, arbetskamrater, några elever, ett par från stan och nyfikna som hade vägarna förbi hamnen dök upp. Det gjorde också någon av dem som precis mastat av sin segelbåt. Vi bjöd på kaffe och kakor och frågade om skillnaden mellan Rone och Ronehamn bland de som var där och fick veta att det var lite viktigare förr att skilja dem åt när det fanns en skola på var ställe. Nu finns ingen av dem kvar. När vi sagt tack och hej då för denna gång spanande vi efter huset där tullinspektören bott en gång i tiden. Herbert Tingsten börjar sina memoarer med att hans mamma kom just därifrån. Vi passade på att handla raggsockor och värmeljus hos Elly, såg silon i hamnen försvinna i fjärran och åkte vidare mot Katthammarsvik.
Syftet med det dokumentära projektet är att visa hur livet på ön kan te sig, då vardagsliv och människor som bor och verkar här ofta utesluts i den så dominerande bilden av Gotland som en destination. Med människors egna berättelser och med de själva på bild i närmiljön bidrar Fejs & Plejs med några nyanser till en mer mångfacetterad gotlandsbild.
FEJS & PLEJS GERUM 9 SEPTEMBER
HÄR (länk) kan du läsa om och se bilder från besöket i Gerum den 9 september!
Övriga datum för Fejs & Plejs: 14/10 (Katthammarsvik), 28/10, 4/11 och 18/11. Vi uppdaterar sidan efterhand med information om vilka socknar som duon besöker. Följ oss gärna på facebook och instagram för mer information.
FAKTA:
Fejs & Plejs ingår i Gotlands Konstmuseums projekt Gotland Stories som vill vidga, utmana och leka med den schablonartade och förenklade bilden av Gotland. Projektet innefattar konstverk, utställningar och program på olika platser och i olika rumsligheter på Gotland under 2022. Med stöd från Region Gotland och Uppsala universitet, Campus Gotland.