Hem / Se och göra / Evenemang / Föreläsning / Föreläsning med en osteolog: Vad berättar skeletten?

Föreläsning med en osteolog: Vad berättar skeletten?

De arkeologiska benen är spår efter levande, tänkande människor, och det går att få fram mängder av information genom att undersöka skelett och ben.

De osteologiska analyserna gör att en individ går från att vara anonym till att man vet hur gammal han/hon var, och vilka eventuella sjukdomar personen drabbats av.

Mannen i 60-årsåldern som begravdes i Sankt Klemens i Visby hade en pågående inflammation med en enorm smärta i muskler och leder. Den vikingatida individen i Fröjel drabbades av åderförkalkning, och skelett från Sankt Görans sjukhus visar spår av lepra.

I ett föredrag på Gotlands Museum den 7 april kommer osteologiprofessor Sabine Sten att berätta mer om detta spännande ämne.

Plats: Sävesalen, Fornsalen i Visby.

HÄR är länk till biljett!

Foto: Fredrik Sterner, Gotlands Museum.

PASSA PÅ ATT BLI MUSEIMEDLEM Mängder av rabatter och förmåner:
Gratis entré till våra utställningar och ”Skepp & skoj” och våra mysiga museigårdar, som är öppna sommartid. Rabatter på vandringar, föreläsningar, i museibutiken och på kafét. Lös medlemskap på Fornsalen eller via denna länk: Bli museimedlem – Gotlands Museum

Barn och ungdomar under 19 år går alltid in gratis.

Datum: 7 april, 2024

Vuxen: okt–april 120 kr. maj–sept 180 kr.
Student: okt–april 90 kr. maj–sept 140 kr.

Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.
Obs! Tisdagen 9 april stänger utställningarna på Fornsalen kl 14:00 på grund av programverksamhet. Museibutiken håller öppet som vanligt till kl 16:00.
At Tuesday, April 9, the exhibitions at Fornsalen close at 14:00 O´clock due to program activities. The museum shop is open as usual until 16:00.