Fredagen den 18 november var det final på det dokumentära projektet Fejs & Plejs, av Tommy Söderlund och Carina Johansson. Den här gången presenterades vardagen i Bingeby, som en slags ”finissage” med flera bilder på före detta Bingebyhallens fasad, och kollage på skyltplatser mot parkeringen.
SE TOMMY SÖDERLUNDS BILDER OCH LÄS CARINA JOHANSSONS TEXT FRÅN BINGEBY:
Kvartersnamnen Vitkålen, Gurkan, Melonen och Dillen minner om tidigare verksamhet på platsen. Här fanns stora odlingar. Ett kvarter heter också Höken. Hur det namnet kom till kan vi förstås undra. Kanske flög hökar över åkrar och fält här innan alla hus byggdes och området förtätades. Av odlingarna finns bara resterna av ett växthus kvar. Istället är det fullt av andra människor som bor och verkar här istället för jordbrukare och sådana som driver handelsträdgård eller blomsteraffär. Ni ser en del av dem vi träffat på bilderna. Andra har vi bara pratat med. Rabatter, träd och buskar finns förstås här och var. En och annan odlingslåda också inne på gårdarna. Rosor blommar fortfarande i några planteringar. En hyresgäst försöker få sina citroner att mogna med en extra lampa innanför ett fönster.
En del av de boende har bott här länge och minns hur det såg ut tidigare. Anneli berättar om sin man, som när han var barn, åkte med sin morfar på traktorn, en Grålle. Nu bor Anneli och hennes man i en villa och har sett alla flerfamiljshus och radhus byggas upp under olika perioder. Deras barnbarn ser ni på bilden med den stora gungan. Andra har berättat att de nyligen flyttat in, men har haft släktingar som bott eller bor här. En del har inga tidigare kopplingar alls. Någon nämner att det är en lugnare plats att bo på än i storstan. Flera har bott i både bostadsrätt och hyresrätt i området. Andra har bott här tidigare och är på promenad, kanske med en hund. Många i Bingeby cyklar också. Det finns bra promenadvägar och grönytor att nyttja. Vi ser många barn som spelar fotboll.
Vid Jalla Habibi, som betyder ”Kom igen älskling”, köper någon falafel. Mitt emot finns en secondhand-affär där det också går att få hjälp att laga kläder. Många undrar vad det ska bli för ny verksamhet i gamla Bingebyhallen. Kanske blir det äldreboende, men först en tid med skateboardåkare. Det låter kul!
Bakgrund:
Syftet med projektet har varit att visa hur livet på ön kan te sig, då vardagsliv och människor som bor och verkar här ofta utesluts i den så dominerande bilden av Gotland som en destination. Med människors egna berättelser och med de själva på bild i närmiljön bidrar Fejs & Plejs med några nyanser till en mer mångfacetterad gotlandsbild. Fejs & Plejs presenteras av Gotlands Konstmuseum och ingår i projektet Gotland Stories som vill vidga och utmana bilden av Gotland.