Laddar Evenemang

E-metabolism

I projektet e-metabolism ville medlemmarna i kollektivet Andra formen från Malmö, undersöka fenomenet E-skotrar och dess plats i samhället. Projektet har utmynnat i utställningen E-metabolism som visas på Fornsalen mellan 25/2 – 7/6.  Genom att lyfta upp skotern ur kanalens djup visar kreatörerna på dess möjligheter även efter att den slutat susa fram på Malmös gator.

Medlemmarna i kollektivet Andra Formen undersöker hur förbrukade skotrar kan designas om till nya produkter och sättas i nya sammanhang.

En naturlig del i denna process är att samla in och omhänderta trasiga skotrar. Till sin hjälp har de utbildade dykare från föreningen Leva Livet som dyker i Malmös kanaler på fritiden som genom åren hämtat upp ett svindlande antal skotrar ur djupet.

Andra Formens ambition är att återinföra skotrarna i ett mer miljömedvetet kretslopp och hjälpa naturen genom att ta vara på och återvinna de delar som annars riskerar att skada miljön.

”I vårt projekt började vi fundera över hur skotrar kunde designas till nya produkter så att de uttjänta skotrarna kunde ses som en resurs och sättas in i ett sammanhang även efter det att de inte längre kan användas som skotrar”, berättar medlemmarna i Andra Formen.

BLI MUSEIMEDLEM:
Passa på att bli museimedlem med mängder av förmåner: Gratis entré till våra utställningar och ”Skepp & skoj”. Rabatter på vandringar, föreläsningar, i museibutiken och på kafét. Lös medlemskap på Fornsalen eller via denna länk: Bli museimedlem – Gotlands Museum

Barn och ungdomar under 19 år går in gratis. 

Tillgänglighet





Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Datum: 25 februari, 2023 – 7 juni, 2023
Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby
Telefon: 0498-29 27 00
Ordinarie entré:

Vuxen: maj–sept 170 kr. Okt–april 120 kr.
Student: maj–sept 130 kr, okt–april 90 kr
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Ordinarie öppettider:

Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.

Skrolla till toppen