Laddar Evenemang
Hem / Se och göra / Evenemang / Utställningar tillfälliga / Bärvåg av Matti Kallioinen

Bärvåg av Matti Kallioinen

Gotlands Konstmuseum presenterar en separatutställning med konstnären Matti Kallioinen (f. 1974) som visar sin konst på Gotland för första gången. Kallioinen som tidigare arbetat mycket med performance och installation visar nu upp en ny sida av sitt konstnärskap med många verk som aldrig tidigare ställts ut från perioden 2018–2023. 

Matti Kallioinens konstnärliga praktik har de senaste åren utvecklats från det multisensoriska till det utpräglat visuella och rumsliga. I denna utveckling har en genomgripande vågrörelse blivit allt mer synlig. Han jobbar i serier där de enskilda objekten tycks höra ihop och genomströmmas av samma puls, likt fraser i en musikalisk komposition. Det är sinusvågen som är grundformen enligt Kallioinens sätt att se.

Titeln bärvåg anspelar på den våg som bär fram signalen till radiomottagaren men som sedan filtreras bort innan mottagaren omvandlar radiovågen till ljudvåg. Det vi hör är den till ljud omvandlade modulationsvågen. De olika verken i utställningen kan ses som modulationer på en bärande princip som själv bara indirekt låter sig anas, en våg som riktas mot en annan sorts mottagare: våra kroppar och sinnesorgan.

Kallioinen försöker hitta en frekvens som resonerar i mottagaren vilket i praktiken kan handla om hur en färgskiftning stäms av, hur en yta kröks eller i vilken rytm pennan tillåts dansa över papperet. För Kallioinen är allt detta vågor att ratta in.
Utställningen pågår 8 juni-22 oktober 2023. 

Tillgänglighet

Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Datum: 8 juni, 2023 – 22 oktober, 2023
Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby
Telefon: 0498-29 27 00
Ordinarie entré:

Vuxen: okt–april 120 kr. maj–sept 180 kr.
Student: okt–april 90 kr. maj–sept 140 kr.
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Ordinarie öppettider:

Öppet maj-september: 10-18.
Oktober-april: 11-16.
Obs! Tisdagen 9 april stänger utställningarna på Fornsalen kl 14:00 på grund av programverksamhet. Museibutiken håller öppet som vanligt till kl 16:00.
At Tuesday, April 9, the exhibitions at Fornsalen close at 14:00 O´clock due to program activities. The museum shop is open as usual until 16:00.

Skrolla till toppen