Hem / Se och göra / Evenemang / Utställningar tillfälliga / Årets Westfalenstipendiat – Marlena Gundlach

Årets Westfalenstipendiat – Marlena Gundlach

Konstnären Marlena Gundlach presenterar sin konst efter en kortare vistelse på Gotland.

Vad blir kvar om vi fortsätter leva så som vi gör idag? Hur ser livet på jorden ut framöver? Är vår människoart hotadmed tanke på de utmaningar som berör klimatet och jordens resurser? NASA, ESA och andra forskningsinstitutioner letar efter alternativa platser där vi skulle kunna leva. Men vad återstår av jorden om vi bestämmer oss för att lämna vår planet?

Utställningen har sin utgångspunkt i Gotlands rika geologiska och kulturella historia, spåren av en försvunnen tid, i kombination med utmaningarna vi har framför oss. Öns landskap med sin närliggande berggrund, klintkanter och raukar ger ett intryck av att vara arkaiskt och beständigt över tid. Ändå hotar tidens faror som till exempel stigande havsnivåer.

I utställningen presenteras Curiosity landscapes 2021, som delvis har skapats under stipendievistelsen. Verket visar oss en igenkännbar värld, men i ett annat ljus. Ett annorlunda landskap, som utgår från Gotland men som blir imaginärt, och overkligt. Kan nya former av existens finnas i dessa landskap? Videoverket Curiosity InSight 2019 kretsar kring utforskandet av främmande planeter med hjälp av maskiner, (såsom fordonen Curiosity och InSight som senast utforskade mars), med syfte att hitta nya livsutrymmen för oss människor.

Curiosity Landscapes of What Remains visas i samarbete med Region Gotland. Regionen genomför årligen ett utbyte av konstnärsstipendiater med Landschaftsverband Westfalen Lippe i Tyskland.

För mer info se: https://www.gotland.se/westfalen

Datum: 24 september, 2021 – 14 november, 2021
Kontakt: