FORNSALEN

En person lyfter en bebis och ler.

Cause of Death: Woman – Mäns våld mot kvinnor

En av tre kvinnor världen över utsätts för fysiskt eller psykiskt våld under sin livstid. Detta är ett av väldens största folkhälsoproblem, men även en del av alla kulturer och länders historia. 

 

Mellan 2010 och 2012 undersökte fotografen Linda Forsell tillsammans med journalisterna Karin Alfredsson och Kerstin Weigl mäns våld mot kvinnor i tio länder. Arbetet blev grunden till den fotojournalistiska utställningen Cause of Death: Woman.

 

I varje land träffade de personer som överlevt våldet, de som arbetar för förändring och anhöriga som berättade en död kvinnas historia. 

 

Länder som ingick i granskningen var Sverige, USA, Sydafrika, Egypten, Pakistan, Mexiko, Brasilien, Kongo, Spanien och Ryssland.

 

Till utställningen tillkommer aktiviteter och program. Information om dessa hittar du inom kort på denna sida. 

 

Utställningsprojektet görs i samarbete med Polisen Gotland, Länsstyrelsen Gotlands Län, Region Gotland och Kvinnojouren Amanda och möjliggörs genom medel från Brottsoffermyndigheten.  

 

I anslutning till fotoutställningen visas kortfilmen Dylan, som skildrar författaren och regissören Arkan Assads egna erfarenheter av våld i hemmet. Filmen utgår från en ung pojkes perspektiv på livet.  Filmen är producerad av Peter Kropenin.

 

Cause of Death: Woman visas på Fornsalen mellan 15 oktober och 11 februari.