Museichefens blogg

Susanne och Sofie föreläser på besöksnäringsdag

Besöksnäringsdag med mersmak

I går ordnade Gotlands förenade besöksnäring en besöksnäringsdag på Visby Strand med späckat och matnyttigt program. Över 100 personer från besöksnäringens alla hörn var där: transporter, logi, restauranger, Inspiration Gotland, Region Gotland ... Och sist men inte minst alla de företag och organisationer som arbetar med själva besöksanledningarna: evenemang, aktiviteter, upplevelser och förstås vi på Gotlands Museum.  

 

Flera av programpunkterna var tankeväckande och lärorika. Ninnan Stenmark Åhlen från Visit Sweden talade utifrån mångårig erfarenhet om den tyska globala resenären. Emma Håkansson berättade om sina erfarenheter av att lägga ned en turistbyrå i Helsingborg, trots massiv kritik, men låta den återuppstå i ny och mer mobil skepnad. Under programpunkten ”Årets nykomlingar” var det tydligt att det finns oerhört mycket engagemang, idéer och drivkraft i besöksnäringen på Gotland.   

 

Gotlands Museum fick under programpunkten ”Awards och best practice” möjlighet att prata om varför Gotlands Museum förra året fick utmärkelsen Stora Turismpriset och varför museet i år är nominerade till Årets museum. De framgångsfaktorer som Sofia Hoas och jag betonade var museets affärsmässiga agerande, hur vi har initierat nya och oväntade samarbeten och hur vi skapar helhetsupplevelser för våra besökare.

 

Men vi betonade också att det inför framtiden finns utmaningar för besöksnäringen på Gotland och för Gotlands Museum som besöksmål. Det handlar om att utveckla värdskapet och kunskapen, två hörnstenar som måste gå hand i hand i all besöksnäringsverksamhet. Det handlar om att inkludera besöksanledningarna till Gotland i destinationsutvecklingen. Det handlar om att ALDRIG ge avkall på kvaliteten och kvalitetssäkringen i sin verksamhet. Det handlar om att öka internationaliseringen och att säkra infrastrukturen och logistikfrågorna. Det handlar om att göra det vi är bäst på och sedan söka samarbeten med andra. Sist men absolut mest betydelsefullt just nu handlar det om att gå från ord till handling.

< 2 thoughts on “Besöksnäringsdag med mersmak”

 1. Hej!

  Vad roligt att läsa om hur Gotlands museum arbetar med alla olika delar av utveckling av verksamhet för att både möta och skapa framtiden på Gotland. Jag följer det med stort intresse.

  Om ni inte redan sett detta kan jag tipsa om detta projekt som Riksutställningar drivit, det handlar just om hur museer och näringsliv kan bygga samarbeten. https://www.riksutstallningar.se/content/museer-n%C3%A4ringsliv-sant?language=sv.

  Guideboken vi producerat kommer till nästa veckas Vårmöte och bloggen ligger här https://www.riksutstallningar.se/content/spana/sponsring-utan-risk

  Bästa hälsningar
  Catharina Hammarskiöld, tf Analys- och kommunikationschef

 2. Marita jonsson skriver:

  Så sant, från ord till handling!

Kommentarer inaktiverade.