Upptäck Visby ruiner
De vackra ruinerna i Visby finns kvar som minnen av den rika medeltiden på Gotland. Varje ruin är unik – de är byggda i olika byggstilar. Atmosfären i dem är magisk! Man kan nästan känna trampet av alla fötter som nött markstenarna och höra ljudet ifrån mässorna.
S:ta Karin
S:ta Karin är Visbys näst största ruin belägen på Stora torgets södra sida. Den byggdes av franciskanermunkarna som kom hit på 1200-talet.
S:t Nicolai
Ruinen i innerstadens norra del på S:t Nicolai gränd, är Visbys största och byggdes av dominikanerna. På norra sidan har arkeologer grävt fram en medeltida golvvärmeanläggning, en så kallad hypocaust, som hörde till konventsbyggnaderna.
Drotten
Drotten är belägen bakom Stora torget på S:t Hansgatan mittemot S:t Lars ruin. Sägnen säger att två systrar var så osams att de byggde varsin kyrka med bara gatan (numera kallad syskongatan) mellan sig. Drotten är ett gammalt nordiskt ord för härskare. Koret var det första som byggdes av kyrkan på 1200-talet och resten har byggts i efterhand. Statyn som i dag står utanför ruinen föreställer uppfinnaren Christopher Polhem och blev placerad där eftersom föräldrarna ägde en fastighet i närheten. Christopher Polhem föddes på Gotland under 1600-talet och uppfann bland annat hänglåset. En gymnasieskola i Visby och flera andra skolor i Sverige har fått sitt namn efter honom.
S:t Lars
Ruinen som ligger mittemot Drotten på S:t Hansgatan, har fått namnet efter helgonet Laurentius, som var diakon i Rom och blev stekt levande på ett galler. Sägnen säger att en ledsen munk spökar där än i dag för att han aldrig hittar skatten som ska finnas någonstans i ruinen.
De flesta kyrkorna i Visby har en tysk arkitektur medan S:t Lars har en mer bysantinsk stil med många trappor och gångar i murarna som troligen användes vid religiösa processioner och fackeltåg.
S:t Per och S:t Hans
S:t Per ligger bakom S:t Hans café på Hästgatsbacken och är antagligen Visbys äldsta kyrka. Den byggdes ut med S:t Hans kyrka för att skapa mer plats åt besökarna. På 1900-talet gjordes en stor insats för att gräva fram de delar som fanns kvar och då fann man över 100 gravar. Sägnen berättar om en flicka som hittade en skatt där och fyllde sin kjol med alla dyrbarheter hon kunde få med sig. På vägen hem blev hon blind och kunde därför aldrig visa var resten av skatten låg.
S:t Göran
S:t Göran byggdes speciellt för de som insjuknat i spetälska och blev därför placerad utanför murarna, strax norr om Norderport, där även hospitalet låg.
Helge And
Helge And, strax norr om domkyrkan tror man var tänkt främst till fattiga och sjuka tillsammans med S:t Görans.
S:t Clemens
Ovanför Botaniska trädgården ligger en av de äldsta ruinerna som byggdes på 1100-talet och kan ha varit en kyrka för danska köpmän. Sägnen säger att det fanns en skatt som skomakarlärlingen Hans Turitz fann efter reformationen. På en krog i Vatikanen hör han en konversation mellan två tysktalande munkar som beskriver exakt var skatten finns. I dag finns ett hål i kyrkväggen som sägs ha varit skattens plats.
S:t Olof
S:t Olof, i Botaniska trädgården, var en av de mest påkostade kyrkorna i staden och kan ha byggts för att avlasta S:t Clemens. I dag är tornet det enda som återstår med sin klättrande murgröna.
Ruinerna S:t Lars, Drotten och S:ta Karin.
Öppet alla dagar enligt följande:
1 maj–23 juni 2024 kl 10:00–16:00
24 juni- 1 september 2024 kl 10:00–18:00
2 september- 6 oktober 2024 kl 10:00–16:00
Obs! Vid förbokade evenemang hålls ruinerna stängda.
Vill du besöka ruinerna övrig tid ska du kontakta GoGotland: 0498- 21 33 33, mejl: info@gogotland.se. Hemsida: www.gogotland.se