Historik

Gården Norrbys i Väte socken tillföll Gotlands Museum genom ett arv 1995. De tre syskonen Edvin, Martha och Erik bodde tillsammans på gården från 1900-talets början tills gården testamenterades till museet.

Gården
På gården finns bostadshuset från 1936, ett magasin som nu är kafé och en tidstypisk trädgård. Hela gårdsmiljön är intakt och sommartid finns djur på gården. Gården har också en smedja, ladugård, bryggarhus, svinhus och hönshus. Alla byggnader står öppna för besök under Norrbys öppettider.

På Norrbys finns Gotlands äldsta vattenkvarn och den var syskonens ögonsten. Än i dag är kvarnen i bruk. 

Skogen
På de 30 hektaren mark finns både åkermark och skog som kan ses via markerade natur- och kulturstigar. Storebror Edvin var mycket intresserad av skogen. Han planterade exotiska barrträd och hade bisamhällen. Nu finns åter bin på Norrbys! Honungen säljs på Norrbys.

Textilier och bakning
Marta var duktig i att handarbeta. Det syns på de textilier som finns på Norrbys. Hon bakade fina kakor och några av hennes favoriter finns till försäljning i kaféet. I bryggarhuset bakades det bröd i den vedeldade ugnen och det gör vi än idag.

Djur
Martha hade hand om hönsen. Ägg från 300 höns och nykläckta kycklingar gav en fin inkomst. En av äggkläckningsmaskinerna finns kvar på Norrbys. Lillebror Erik skötte övriga djur. En mjölkmaskin köptes in tidigt – Norrbys var en modern gård! Eriks stora intresse var annars jakt, särskilt rabbisjakt.

År 2001 blev byggnaderna byggnadsminnesförklarade och år 2002 blev Norrbys Gotlands första kulturreservat.

Tillgänglighet

Parkering
Parkering finns ca 20 meter från ingången. Det går bra att köra in med bil på gården för att släppa av/hämta upp person med funktionshinder.

Gård & entré
Entrén till gårdsplanen är en väg utan gatubeläggning. Ladugårdsbyggnaderna på höger sida ligger i markplan. Det finns ett insteg till vissa utrymmen. Kaféet till vänster är i markplan med ett litet insteg. Det finns en ramp. Bredvid kaféet finns en handikapptoalett med skötbord.

Öppet:

Norrbys museigård har stängt för säsongen. Vi uppdaterar våren 2024 angående öppettider under sommarsäsongen.

Entré:

Vuxen: 90 kr
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Kulturreservatet med den markerade natur- och kulturstigen går att besöka året runt på egen hand.

Kontakt:

Museibonde

  • Mikael Hellgren
  • 076-818 25 41

Verksamhetsansvarig på Norrbys

Adress:
Norrbys Museigård
Väte Norrbys 311
623 78 Klintehamn

Skrolla till toppen