Konstmuseet

Konstmuseet presenterar tillfälliga utställningar med samtidskonst, konsthantverk och design samt utställningar baserade på museets samlingar med anknytning till Gotland från tidigt 1800-tal fram till idag. I programmet varvas bredare utställningar med smalare som riktar sig både till den större publiken och till dem som är särskilt intresserade.

Gotlands Konstmuseums verksamhet bedrivs förnärvarande huvudsakligen i Fornsalens lokaler samt i samarbete med andra aktörer. Det beror på att Konstmuseets byggnad på S:t Hansgatan inte har ett tillfredsställande klimat för konstutställningar och att det för närvarande saknas resurser för att åtgärda bristerna. Ett utredningsarbete kring renovering och ändamålsenliga lokaler för konstverksamheten pågår.

Höstens utställningar

Till och med 20 november presenterar Konstmuseet utställningen TAVOLO av scenografen och kostymdesignern Panteha Pournoroozy på GKF Galleri i Visby. I utställningen arbetar hon på ett lekfullt sätt med tanken om ätbara material som byggelement och materialens koppling till naturen med dess lager av både skörhet och grymhet.

Den 27 november öppnar utställningen ”Runtomkring” med ett urval med fotografier från Karl Melanders omfattande produktion. Fotografierna är hämtade från Melanders långa och framgångsrika karriär som fotograf från 1970-tal fram till idag. I utställningen presenteras ett fascinerande bildmaterial som är både dokumentärt och konstnärligt, nytt och gammalt, taget på Gotland och runtom i världen. Som en grön tråd löper Melanders engagemang och intresse för människor och miljöfrågor.


Tidgare utställningar

Tillgänglighet

Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Evenemang:

Öppet:

Alla dagar kl 11–16.
Stängt: Julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Entré:

Vuxen: okt–april 100 kr, maj–sept 150 kr
Student: okt–april 80 kr, maj–sept 120 kr
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Telefon: 0498-29 27 00

Kontakt:

Verksamhetsansvarig Konstmuseet

Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby

Skrolla till toppen