Konstmuseet

Obs! Gotlands Konstmuseums verksamhet bedrivs för närvarande i Fornsalens lokaler. Adress: Strandgatan 14, Visby.

Konstmuseet presenterar tillfälliga utställningar med samtidskonst, konsthantverk och design samt utställningar baserade på museets samlingar med anknytning till Gotland från tidigt 1800-tal fram till idag. I programmet varvas bredare utställningar med smalare som riktar sig både till den större publiken och till dem som är särskilt intresserade.

Gotlands Konstmuseums verksamhet bedrivs förnärvarande huvudsakligen i Fornsalens lokaler samt i samarbete med andra aktörer. Det beror på att Konstmuseets byggnad på S:t Hansgatan inte har ett tillfredsställande klimat för konstutställningar. Ett utredningsarbete kring renovering och ändamålsenliga lokaler för konstverksamheten pågår.


AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR:

Gotland Stories

Medverkande konstnärer i utställningen på Fornsalen: Kristina Frank, Nicola Godman, Jonna Hägg, Torbjörn Limé, Juri Markkula, Ina Porselius och Knut Stahle Curator: Angelica Blomhage

Gotland Stories Det finns dominerande föreställningar och egenskaper som tillskrivs Gotland. Tydligast basuneras budskap genom turistbroschyrer och reklamkampanjer, likväl som genom platsmarknadsföring och varumärkesprofilering. Det som förmedlas kan uppfattas som härligt och lockande, men även vara missvisande, inte sällan romantiserande och exotifierande. För boende på Gotland kan bilden kännas främmande och glappet mellan det som målas upp och den verklighet man upplever kan kännas stort.

Gotland Stories ställer frågan om vad som inryms i beskrivningen och kommunikationen av Gotland samt vilka och vems berättelser som inkluderas i det dominerande narrativet. Utställningen försöker genom konstnärers reflekterande perspektiv och mångfacetterade konstverk att vidga, nyansera eller utmana narrativet om platsen. Inte för att göra anspråk på en sann, rätt eller heltäckande bild utan för att aktivt ge uppmärksamhet åt dessa frågor.

I utställningen presenteras alltifrån måleri, fotografi, grafik och skulptur till animation, video och installation. Den övergripande tematiken spänner brett och saxar mellan aktuella ämnen som turism, identitet, representation, hållbarhet, hierarkier, ekonomi, natur, kulturarv, samtid, centrum och periferi.

Projektet Gotland Stories innefattar utöver utställningen på Fornsalen även programverksamhet, mindre utställningar och konstprojekt på offentliga platser eller i andra rumsligheter runtom på ön perioden juni-december 2022. Gotland Stories kommer att vara ett återkommande inslag i Gotlands Konstmuseums utställningsprogram och därmed fortsätta att flerfaldiga perspektiven. Projektet har fått stöd av Kulturenheten, Region Gotland.
Visas på Fornsalen 11/6–6/11

Konstkavle
Under året kommer fyra konstnärer på Gotland ställa ut i den nya utställningsserien ”Konstkavle”. Genom en stafettmetod lämnas urvalsprocessen över till konstnärerna själva. Konstkavle presenteras på initiativ av konstutvecklaren på Gotland.

28/1–20/2: Birthe Jørgensen
25/2–20/3: Jessica Lindgren Wu
6/5–29/5: Victoria Einarsdotter
26/8–18/9: Konstnär nummer 4


Tidgare utställningar

Tillgänglighet

Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Öppet:

Alla dagar kl 10-18

Entré:

Vuxen: maj–sept 150 kr.  Okt–april 100 kr.
Student: maj–sept 120 kr, okt–april 80 kr
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Telefon: 0498-29 27 00

Kontakt:

Verksamhetsansvarig Konstmuseet

Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby

Skrolla till toppen