Konstmuseet

Konstmuseet presenterar tillfälliga utställningar med samtidskonst, konsthantverk och design samt utställningar baserade på museets samlingar med anknytning till Gotland från tidigt 1800-tal fram till idag. I programmet varvas bredare utställningar med smalare som riktar sig både till den större publiken och till dem som är särskilt intresserade.

Under våren 2021 visas Längtans blå blommor med måleri av konstnären Naemi Eriksson (1920-2001) samt två elevutställningar med fotografi och textila verk från Gotlands Folkhögskola. 

Från 12 juni – 3 oktober presenteras utställningen Leva Livet med konstverk av Emma Hanquist, Ina Porselius och Anna-Karin Rasmusson. Utställningen är ett växelspel mellan ljus och mörker, inåtblickande och utblickande, med fokus på vårt levande, varande och mående – individuellt och kollektivt. Leva Livet kretar kring människors relationer och villkor i dagens samhälle och adresserar brännande teman som makt, klass och kön, kroppslighet och känsloliv.

Under hösten presenterar Konstmuseet en pop up utställning och mixed media installation av scenografen och kostymdesignern Panteha Pournoroozy. I utställningen arbetar hon på ett lekfullt sätt med tanken om ätbara material som byggelement och materialens koppling till naturen med dess lager av både skörhet och grymhet. Utställningen visas på GKF galleri i Visby.

Gotlands Konstmuseums verksamhet bedrivs förnärvarande huvudsakligen i Fornsalens lokaler samt i samarbete med andra aktörer. Det beror på att Konstmuseets byggnad på S:t Hansgatan inte har ett tillfredsställande klimat för konstutställningar och att det för närvarande saknas resurser för att åtgärda bristerna. Ett utredningsarbete kring renovering och ändamålsenliga lokaler för konstverksamheten pågår.

Pågående utställningar

Leva Livet

Tillgänglighet

Parkering
Närmaste parkering för funktionshindrade ligger på Strandgatan vid Packhusplan.

 

Gård & entré
Byggnaden ligger i en backe, så innergården har en lutning. Från Strandgatan till Fornsalens entré är den dock måttlig. Caféet når man lättast genom entrén, via rampen. Vill man sitta utomhus, finns en dörr uppe vid caféets kassa och en ramp utvändigt längs med byggnaden.

 

Ta sig runt
Utställningarna ligger i tre plan i en U-form, med två olika hissystem. Hela museet utom nedre källarrummet kan nås med rullstol och barnvagn via ramper och hissar. I entrén kan du få en plankarta som hjälp för orientering.

 

I kapprummet går det bra att parkera barnvagn om så önskas.

 

Vid entrén samt på andra våningen hittar du handikapptoalett med skötbord.

 

I Bildstenshallen precis innanför entrén finns bärbara fällstolar att hämta för den som vill kunna sitta ner i utställningarna.

 

Lättlästa texter
I våra utställningar har vi texter på tre nivåer: korta och lättlästa texter på väggarna, utökade texter vid föremål och fördjupning på skärmar.

 

Utställningarna Bildstenshallen, Medeltidens Gotland, Skattkammaren och Skepp & skoj är översatta till engelska.

 

För hörselskadade
Hörslinga finns i Sävesalen, vår föreläsningssal. Vid visningar med våra guider används ett portabelt högtalarsystem.

 

För synskadade
Förstoringsglas finns vid några montrar i Skattkammaren.

 

Alla nödutgångar är markerade med godkända EXIT-skyltar.

 

Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

 

App
I appen Gotlands Museum guidas du genom utställningarna i din egen mobiltelefon.

Evenemang:

Öppet:

Alla dagar kl 10–18

Entré:

Vuxen: okt–april 100 kr, maj–sept 150 kr
Student: okt–april 80 kr, maj–sept 120 kr
Under 19 år: fri entré
Fornvän: fri entré
Ledsagare eller assistent till gäst med funktionsnedsättning har fri entré. Ledsagarintyg ska visas upp.

Telefon: 0498-29 27 00

Kontakt:

Verksamhetsansvarig Konstmuseet

Adress:
Gotlands Museum
Strandgatan 14
621 58 Visby

Skrolla till toppen