Kattlunds museigård

En av nordens bäst bevarade medeltida gårdar, Kattlunds i Grötlingbo, har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Med förändringar och tillägg från 1700- och 1800-talen kan du på Kattlunds möta en komplett storgård från självhushållets dagar.

Mangårdsbyggnaden består dels av två medeltida stenhus samt tillbyggnader som tillkommit under seklerna. Ladugårdslängan är ursprungligen medeltida men försågs med en övervåning 1815, den får med sina skydd för de utskjutande bjälkarna ett mycket karaktäristiskt utseende.

Den långa bodlängan samt tröskvandringen tillkom på 1800-talet. Gården har troligen fått sitt namn efter den första kända ägaren farmannen Johannes Kattlund som levde här i slutet av 1200-talet.

Sommartid kan man avnjuta en kopp kaffe med gotländsk saffranspannkaka eller dagens lunch i trädgården eller i den vackra salen.

På gården finns även en örtagård med medicinalväxter och en fruktträdgård med lokala äppelsorter. Sedan många år tillbaka arrenderar Monica Johansson och Kerstin Johansson gården och driver verksamhet där.

Öppet:

Se hemsidan

Telefon: 0498-48 60 07

Adress:
Kattlunds Museigård
623 38 Havdhem

Skrolla till toppen