Kattlunds museigård

En av nordens bäst bevarade medeltida gårdar, Kattlunds i Grötlingbo, har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Med förändringar och tillägg från 1700- och 1800-talen kan du på Kattlunds möta en komplett storgård från självhushållets dagar.

SOMMAREN 2023 PÅ KATTLUNDS:
Verksamheten vid Kattlunds museigård i Grötlingbo drevs i egen regi av Gotlands Museum sommaren 2023. I kafét erbjöd vi kaffe, smörgåsar, vegetariska alternativ, kaffebröd och Gotlands paradefterrätt: saffranspannkaka. Allt tillverkat på Petes museigård som vi samarbetar med.

FAKTA OM KATTLUNDS:
Mangårdsbyggnaden på Kattlunds består dels av två medeltida stenhus samt tillbyggnader som tillkommit under seklerna. Ladugårdslängan är ursprungligen medeltida men försågs med en övervåning 1815, den får med sina skydd för de utskjutande bjälkarna ett mycket karaktäristiskt utseende.

Den långa bodlängan samt tröskvandringen tillkom på 1800-talet. Gården har troligen fått sitt namn efter den första kända ägaren farmannen Johannes Kattlund som levde här i slutet av 1200-talet..

På gården finns även en örtagård med medicinalväxter och en fruktträdgård med lokala äppelsorter.

Öppet:

Kattlunds museigård har stängt för säsongen.
Våren 2024 uppdaterar vi sidan med mer info om öppettider sommarsäsongen 2024.
Frågor? Kontakta: Stefan Johansson, avdelningschef publik verksamhet. stefan.johansson@gotlandsmuseum.se

Entré:

Vuxen: 90 kr, (inklusive besök i mangårdsbyggnaden)
Under 19 år: fri entré
Fornvänner, medlemmar i Sveriges museer och fikagäster: fri entré

 

Telefon: 0498-29 27 60 (Gotlands museum vx)

Adress:
Kattlunds Museigård
623 38 Havdhem

Skrolla till toppen