Kattlunds museigård
En av nordens bäst bevarade medeltida gårdar, Kattlunds i Grötlingbo, har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Med förändringar och tillägg från 1700- och 1800-talen kan du på Kattlunds möta en komplett storgård från självhushållets dagar.
Besök Kattlunds museigård i Grötlingbo
Gården har troligen fått sitt namn efter den första kända ägaren farmannen Johannes Kattlund som levde här i slutet av 1200-talet. På gården finns en örtagård med medicinalväxter och en fruktträdgård med lokala äppelsorter. Kattlunds museigård ägs av Föreningen Gotlands Fornvänner.
Öppna utomhusmiljöer
Sommaren 2024 är Kattlunds inomhusmiljöer stängda på grund av renoveringsarbeten. Utomhusmiljöerna är däremot öppna för allmänheten. Passa gärna på att ta en promenad i den vackra miljön, och ta del av informationsskyltarna med illustrationer av Janette Bornmarker.
Kafét är inte öppet, och det planeras inte något midsommarfirande av Gotlands Museum på platsen i år.
AKTIVITETER PÅ KATTLUNDS SOMMAREN 2024
Vi genomför ett antal presentationer på Kattlunds museigård sommaren 2024 under namnet ”Gotländska hantverkstraditioner”.
Det är Ola Nyström, byggnadsantikvarie på Gotlands Museum som berättar och lär ut om byggnadsvård och om gotländska hantverkstraditioner, [länk till evenemanget].
Detta sker i samband med restaureringen av mangårdsbyggnaden. Ta gärna med eget fika som kan intas i slutet av presentationen! Utomhusmöbler är framställda i trädgården.
Den 7–8 september 2024 ingår Kattlunds museigård dessutom som en depå i cykelloppet Gotland 360.
FAKTA OM KATTLUNDS
Kattlunds i Grötlingbo är en av Nordens bäst bevarade medeltida gårdar och har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Mangårdsbyggnaden på Kattlunds består dels av två medeltida stenhus samt tillbyggnader som tillkommit under seklerna. Ladugårdslängan är ursprungligen medeltida men försågs med en övervåning 1815, den får med sina skydd för de utskjutande bjälkarna ett mycket karaktäristiskt utseende.
Den långa bodlängan samt tröskvandringen tillkom på 1800-talet. Gården har troligen fått sitt namn efter den första kända ägaren farmannen Johannes Kattlund som levde här i slutet av 1200-talet.
På gården finns även en örtagård med medicinalväxter och en fruktträdgård med lokala äppelsorter.
Utomhusmiljöerna vid Kattlunds är alltid öppna. Inomhusmiljöer och cafét har stängt sommaren 2024.
Frågor? Kontakta: Stefan Johansson, avdelningschef publik verksamhet. stefan.johansson@gotlandsmuseum.se
Sommaren 2024 anordnar Gotlands Museum flera utomhusaktiviteter på Kattlunds tillsammans med byggnadsantikvarie Ola Nyström. (Mer info i texten intill). Här hittar du länk till biljett >>