Konstkonsulent

Elin Strand Ruin – Hermetic Footprint

Elin Strand Ruin – Hermetic Footprint

Foto: Agnese Blaubarde (c) 2018

Drivor, plast i en stor obegriplig kropp, en massa (ett odjur) som ligger och flyter och vaggas av våra hav. Det civiliserade samhället har med sitt överflöd tappat skalan och proportionen. Sopberg som ingen hinner sortera och ordna, katalogisera, ställa på hyllor. Rutnätet sprängs, tiden lyckas inte rymma allt. Sakerna sväller ut. En otuktad röra.

Plasten skyddar oss mot smutsen, mot skräpet, och håller det ordnade från det oordnade. En tunn packplast som lindas runt det vi värdesätter: bilar, kylskåp, grönsaker och frukt. Ett naturreservat och en kärleksstig är något vi värderar högt. För att belysa det absurda i vår tids ohämmade plastanvändning valde jag att som konstnärligt verk i utställningen Bakom Grönskan linda in delar av skogen i packplast. Med 16 rullar 45cm x 300 m plast paketerade jag in sammanlagt 20 träd som om de vore broccoli eller andra varor.

Det färdigställda verket vandaliserades ett dygn senare av upprörda människor som tyckte att platsen inte hade i skogen att göra. Någon hotade med att polisanmäla konstverket. Den nerrivna plastens stora volymer blev liggandes i skogen tills dess att Visby Konstmuseum städade bort det.

Reaktionen fullbordade verket.

Vi behöver se den tunna hinnan som håller på att kväva oss och våra hav.

Plasten är borta från Galgbergets naturreservat men kvar är bilder från installationen tryckta på ytterligare ett lager välkänd plast, två vepor, som används i samhällets alla sammanhang, fastspända mellan träden.

Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven och vi antar att det i dagsläget svävar runt 150 miljoner ton plast i haven, eller 580 000 plastbitar per kvadratkilometer och 51 biljoner partiklar av mikroplast. Och det bara fylls på. Plastproduktionen har skenat sedan 1950-talet, då allting började. I dag tillverkas 9 500 kg plast varje sekund. Under 2014 tillverkades 311 miljoner ton plast. (http://www.hsr.se/fakta/fakta-om-skrap/plast-ett-stort-problem-i-vara-hav)

Elin Strand Ruin

Konstnär och arkitekt. Bäst beskrivs hennes arbete i hemsidans rubrik: Art / Architecture / Feministic city planning / Norm creative meeting places / Women led cities / Critical upcycling. Alltså mångfald, genusperspektiv och aldrig rädd att utmana gränser.

Hemsida: www.studioelinstrandruin.se