FORNSALEN

Bild från utställningen Änglar och drakar

Änglar & drakar

Änglar & drakar är en utställning av Christer Jonson och Bengt af Geijerstam med kyrkobilder och musikverket ”Klockrent”.

 

"Gå ut och lär alla förstå den gotländska medeltidens rikedom och skönhet"
Johnny Roosval, 1903, efter sitt första möte med Gotland och dess kyrkor.

 

Gotlands medeltida kyrkor är ett av Sveriges främsta kulturarv. Byggnaderna är gjorda för evigheten. De medeltida kyrkorna på den gotländska landsbygden är en unik samling rum som i tusen år laddats med människors förhoppningar, böner, glädje och sorg.

 

Kyrkorna är fyllda med konstskatter, inget i dem finns där av en slump. De liknar varandra, ändå är varje kyrka unik, varje socken har sin prägel. Låt oss stanna en stund inför alla de människor som byggt och vårdat detta kulturarv. Vad åstadkommer vi som kan mäta sig med det de gjorde? Vad bygger vi i vår tid, på hundra platser på Gotland, som har den konstnärliga kvalitén och som står i tusen år?

 

Följ med på en fotoresa i tid och rum där ett 30-tal bilder från kyrkorna visas tillsammans med ett antal kyrkliga föremål från Gotlands Museums samlingar. I utställningen kan man även lyssna på musikverket ”Klockrent” där Gotlands alla kyrkklockor är instrumentet. Verket fick utmärkelsen Prix Italia 2014.

 

Utställningen visas 19 mars 2016 – 30 januari 2017.

 

Senast uppdaterad: april 5, 2017