Museichefens blogg

Roma kungsgård

Utveckling av besöksnod på Roma Kungsgård

Förra veckan deltog jag i ett informationsmöte för boende i och runt Roma. Mötet handlade om de aktiviteter och den verksamhet som kommer att ske på kulturcentrum Roma kungsgård i sommar. Flera aktörer har gått samman för att sätta Roma kungsgård på kartan som en ett självklart besöksmål och en nod mitt på ön. Det är glädjande att Statens fastighetsverk, som äger det statliga byggnadsminnet Roma kungsgård, är en så aktiv ägare som vill utveckla verksamhet och tillgänglighet på området.

Det var Björn Ahlsén, kulturchef på Region Gotland, som tagit ett vällovligt initiativ till mötet. Syftet var att ge Romaborna möjlighet att ställa frågor och få svar om sommarens aktiviteter. Ett tjugotal personer hade slutit upp förutom representanter för alla de verksamheter som kommer att ske.

Sommaren på Roma kungsgård

I sommar kommer det att finnas ett infocenter på Roma kungsgård. Två till tre gånger i veckan kommer det också att bli guidade visningar. Kl. 13 är tiden som gäller. Liksom förra sommaren finns det café och restaurang och för första gången är alla dörrar öppna i båda flyglarna. Det innebär fler möjligheter att både se på och köpa gotländskt konsthantverk. Och vi fick veta att Romateatern självklart spelar Shakespeare i sommar, men för första gången med en kvinnlig regissör vid rodret. Ett äntligen är väl på plats!!!

Vi på museet står som historisk garant på Roma kungsgård. Det innebär att vi har utbildat guiderna och står dessutom bakom utställningarna som visas. Museet kommer också att ha en butik med ett varierat utbud. I butiken kommer bland annat vår nya serie ”Houses of Gotland” och böcker med fokus på medeltiden att finnas.

Och som jag redan annonserat på bloggen kommer museet från och med söndagen den 20 augusti att genomföra arkeologiska undersökningar i klosterruinen, vilka kommer att vara möjliga att besöka.

Så missa inte Roma kungsgård i sommar och varför inte planera in ett besök redan den 6 juni när det är stort nationaldagsfirande!

Ett urval av produkterna i vår nya serie Houses of Gotland.